Jadi pada minggu lalu saya cuba la buat, guna 1 tin bake beans (tin kecil aje pun). Rempah kari daging tak ada, saya guna rempah kari ikan. Agak pelik jugak bila bergandingan dengan daging ayam kisar. Dah rupa kari pun ada. Bila dicicah dengan roti tu layan aja sampai 4 keping. He he he.. Kalau tak jadi kacang phool pun, saya memang suka makan roti dengan bake beans tu. Tambah pulak bila ada daging ayam kisar ni lagi la saya suka.
KACANG PHOOL
Sumber : Mat Gebu
Bahan-bahannya :-)
1 tin kacang "Phool", diramas kasar2 (Mat guna bake beans, jadi tak payah ramas)
150 g daging cincang
1/3 cawan jus asam jawa
2 camca besar rempah kari daging + sedikit air, kacau rata (jenama Baba's)
1 camca besar cili kisar
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa
Bahan lain :-)
Telur, digoreng mata kerbau
Bawang besar, didadu
Tomato, didadu
Cili hijau, dipotong
Limau kasturi, dibelah dua
Sedikit minyak sapi, dicairkan
Cara membuatnya :-)
1 tin kacang "Phool", diramas kasar2 (Mat guna bake beans, jadi tak payah ramas)
150 g daging cincang
1/3 cawan jus asam jawa
2 camca besar rempah kari daging + sedikit air, kacau rata (jenama Baba's)
1 camca besar cili kisar
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa
Bahan lain :-)
Telur, digoreng mata kerbau
Bawang besar, didadu
Tomato, didadu
Cili hijau, dipotong
Limau kasturi, dibelah dua
Sedikit minyak sapi, dicairkan
Cara membuatnya :-)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar
hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, masukkan rempah kari
dan daging cincang, masak hingga daging kecut dan tambah air (anggaran 1
cawan).
Bila mendidih, masukkan jus asam jawa. Tambah
sedikit garam dan gula. Kecilkan api dan renih hingga pekat. Tambah bake beans,
dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Cara penyediaannya :- Cedok kacang phool ke dalam bekas, letak sekeping telur mata kerbau, tabur tomato, bawang dan cili hijau tadi. Tuang sedikit minyak sapi cair (mat ganti dengan minyak zaitun) dan perahkan jus limau kasturi sebelum dihidangkan bersama roti canai atau roti biasa....
salam cheqsu, terliur tengok kacang phool tu macam nak cicah roti ja ni baked beans pun ada kat umah boleh lah try...
ReplyDeleteSalam Cheq sue,
ReplyDeletesedapnya kacang phool ni...bila la umi nak buat...cari kacang phool tak jumpa2
assalamualaikum cheq sue..
ReplyDeletewahhh sedapnya roti kacang phool ni.. nani penah makan skali je.. tu pun tetiba nampak menu ni kat kedai makan cheras tak lama dulu.. terus order.. sedappp... lenkali nak test wat sendiri plak...
Sedapnya.
ReplyDeletemak aii..
ReplyDeletemeleleh nengok!!
Adui Cheq Sue... telur pecah meleleh tu buat liur kita ikut leleh sama!
ReplyDeleteCheq sue..sedapnya makan roti cicah kacang pool..mak mentua selalu buat..mieza blm lg mencuba...nnt mieza nak cuba juga...bila tu? tatau la hahhah
ReplyDeleteAssalam sue, kalo abe akk dia mkn gitu je kacang tu, lain kali boleh cuba mcm ni mesti best ada isi ayam
ReplyDelete