Tuesday, January 22, 2013

Mangga Asam Kulit Limau

 
 
Perghhh...lama giloss tak hapdate. Bajet bizi la ni. Memang la ya. Para cikgu cikgi ni tahu lah bila dah stat persekolahan, memang tak menang tangan dibuatnya. Banyak perkara yang lebih penting perlu diutamakan. Masak pun ala-ala aja, balik sekolah dah petang tak larat nak online. Kalau bukak lappy pun sekadar menengok apa yang kawan2 buat sambil menelan ayaq liur. Agaknya dah bermacam cerita hangat dan hangit yang cheq sue tertinggal.
 
Jadi sebagai nak mengisi kekosongan ni meh la lihat menu yang dah lama habis ni. Masih jugak tentang asam kulit limau. Penangan menskodeng blog orang. Kadang2 bila tengok je orang buat, terus kita rasa terliur, dan2 aje rasa nak buat. Tambah2 kalau asam macam ni, memang menjejeh air liur. Cheq sue sendiri pun asyik terbayang-bayang. Memang hantu asam pun, cuma menunggu nak membeli mangga tu yang susah nak dapat. Kebetulan pulak ada orang jual di pasar malam, terus aje cheq sue pilih yang masih belum masak. Pauh lemak ni bukan boleh kira, sila2 kita kata belum masak tapi rasanya manis.
 
 
Kat blog sape? Aduh korang ni... tu la tak pernah bw sangat. Ececeh...macam la kita ni kaki BW, padahal nak masuk blog sendiri pun terkejar-kejar, nak balas komen pun tak dapek. Resepi ni cheq sue jumpa di blog Kak Hana. Hmmmm, tak ada resepi pun sebenarnya. Macam try and error gitu. Masing2 ada citarasa sendiri, cuma bahan asasnya nak kena ada asam kulit limau. Buah2 ni pula boleh ditukar ikut kesukaan. Jambu boleh, epal pun boleh. Katanya lagi kalau nak manis boleh tambahkan gula.
 
Asam kulit limau tu hanya perlu dikisar sehingga halus dengan menggunakan blender kering ataupun food processor. Cheq sue hanya guna blender kat dapur aje, dah agak uzur kan tu yang gamaknya asam kulit limau tu tak halus betul. Tak apalah, baru 1st time buat. Next time nanti cantik la tu.
TQ pada Kak Hana yang sudi berkongsi resepi bondanya ni. Stok mangga ada lagi. Stok asam pun ada lagi. So... tunggu next time la buat pulak. Wassalam.
 
Stylish Thankyou

5 comments:

nanonano said...

aaaaaa sedapnye!!!

tun_telani said...

kak sue!!!!!!!!!!! menitik air liur tun atas keyboard nengok nih!!

Cheq Sue said...

@ nanonano - nanti boleh la cuba ya kalau ada asam limau tu, memang sedap sangat

@ tun - jangan menitik tun, kang tak pasal2 kena beli lappy baru!

Asyifa Mustaffa said...

aduhhh....kecuq ayaq liuq sudah....huhuhu....

ibundo said...

salam..
wargh... telioq.