Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Memalukan sungguh... buat cekodok pisang pun nak berpandukan resepi. Ish, jangan fikir macam tu. Kalau sayalah secara peribadinya bila goreng cekodok pisang, tak pernah jadi kembung seperti ni. Biasanya berminyak dan penyek. Dengan resepi perkongsian Kak Besah yang sudah lama bergelumang bersilat berkecah di dapur, akhirnya berjaya menghasilkan cekodok pisang yang sangat elok kejadiannya. Jadi janganlah kita fikir negatif. Setiap yang dikongsikan tu ada gunanya yang tersendiri. Betul tak?
Kebetulan dalam peti ais, memang ada stok pisang lenyek yang saya bawa dari kampung lepas Aidiladha lalu. Dok fikir2 jemu eh asyik buat kek pisang, jadi saya teringatkan resepi ni dan membuat separuh adunan.
Untuk memasukkan adunan pisang ke dalam minyak, saya menggunakan scoop aiskrim, sebab itulah bulatnya jadi agak comel dan sama rata. Kalau tak sah ada yang kecil ada yang besar gitu. Hi hi hi... Daripada gambar tu pun kita boleh tengok ianya tidak berminyak dan lebih kurang sama dengan yang dijual di gerai-gerai.
Buat Kak Besah, terima kasih kerana sudi berkongsikan resepi ni dengan orang seperti saya. Saya copy semula resepinya dibawah untuk rujukan akan datang.
CEKODOK PISANG KEMBUNG KAKBESAH
Resepi : KakBesah @MyR
Bahan-bahan (2 piring penuh)
2 cawan
pisang lenyek
1 cawan gula
pasir @ gula castor
1 penutup
sodabikarbonat (1 sudu makan)
1 sudu kecik
baking powder
3 cawan
tepung gandum
1 sudu besar
susu tepung
1/2 sudu
kecik garam
Cara-cara
dlm mangkuk,
campur pisang lenyek bersama gula & garam.gaul biar gula larut.
ayak soda
bicarbonate & baking powder dgn penapis teh ke dalam campuran pisang.gaul
rata2.pastu masukkan susu & tepung.tambah sedikit lg tepung jika adunan
masih lembik.
panaskan
minyak yg banyak, lalu jemput2kan adunan bulat2 kedalmnya. goreng dgn api
sederhana supaya dlm nya masak.bila kulit luar nmpak garing bleh lah diangkat.
Elok bulat cekodok cheq shue tu..... Resepi perlu cheq sue wlpn nak masak yg mudah ;)
ReplyDeleteSalam cheqsue.. nii mmg resepi cekodok pisang feveret tun.. sejak jumpa resepi nih, mmg selalu sgt buat cekodok pisang ^^
ReplyDeleteSelalu dok tambah air dalam adunan agaknya sebab tu tak berapa menjadi kot, nanti Aina pun nak try buat jugaklah.
ReplyDelete