Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Saya kan dah lama betul nak rasa ikan salmon. Kebetulan masa ke MYDIN Meru baru-baru ini, ada terjumpa fillet salmon, sekeping dalam RM5 gitu, kira ok lah kan. Jadi saya beli la sekeping, nak rasa dulu. Saya cuba masak secara grill, maksudnya tak berlebihan untuk mengetahui rasa salmon sebenar. Saya masak simple je, hanya perap sebentar dan grill dalam pan. Tak ada sos pun, hanya digandingkan dengan salad tomato dan baby carrot.
Dengan perapan simple, memang boleh rasa ikan salmon tu. Buat yang pertama kali merasa seperti saya, salmon ni sebenarnya tawar je isinya. Agak berlemak sedikit. Bahagian kulitnya yang garing memang sedap. ** Nak buat camana, tekak ni dah biasa dengan ikan kembung dan selayang. *_*
Secara keseluruhan, agak sedaplah apa yang terhasil ni. Nak kata masuk bakul angkat sendiri tak jugak. (Kalau naik lif tak tekan, lambat sikit nak bergerak kan....). Kalau makan gitu je tak berapa sangat, kena cicip dengan sos cili dan mayonis.
Kalau ada beginner yang nak mencuba, saya tulis semula resepi dibawah.
GRILL SALMON
Resepi : Cheq Sue
1 keping ikan salmon + 1 sb sos tiram + 1/2 sk lada hitam. Perap 1/2 jam (atau lebih lama)
Panaskan sedikit butter dan grill ikan sehingga masak dan garing
Untuk salad kentang, rebus kentang dan baby carrot dengan sehelai daun bay dan sedikit garam. Toskan air. Bila dah sejuk gaulkan dengan mayonis.
Bolehlah dihidangkan dengan ikan salmon. Jangan lupa perahkan sedikit jus limau semasa makan
Bolehlah dihidangkan dengan ikan salmon. Jangan lupa perahkan sedikit jus limau semasa makan
Sedap jer akak tengok cheq shue... mahal juga ye sepotong RM5...
ReplyDeletesedapnya grill salmon ni cheq sue....teringin la plk....
ReplyDelete