Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Saya suka panna cota. Sebab? Namanya yang unik... Aishh...boleh pulak gitu ya? Ini kali kedua saya membuat resepi yang sama, tetapi hanya separuh kerana nak menghabiskan WC belen kek. Rasanya lebih kepada puding yang kenyal-kenyal gitu kerana penggunaan gelatin.
Panna cota ni memang sedap dimakan semasa masih sejuk, feeling good gitu makan bersudu. Selain peach, boleh juga menggunakan buah-buahan yang lain tapi faham2 sajalah di rumah saya ni, stok peach sajalah yang sentiasa ada. Next time nak cuba dengan strawberry ke... kiwi ke... berangan lah dulu eh. Untuk kali ni juga, saya hanya dadukan peach, tidak membuat puri.
Untuk resepi, saya mengambil sumber dari blog Kak Nor. Saya copy semula resepi di bawah untuk rujukan akan datang.
PEACH PANNA
COTTA
Resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram
Resipi asal : Gert@KitchenSnippets
Bahan:
2 cawan susu segar/fresh milk
1/2 cawan whipping cream
2 sudu kecil serbuk gelatin
Resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram
Resipi asal : Gert@KitchenSnippets
Bahan:
2 cawan susu segar/fresh milk
1/2 cawan whipping cream
2 sudu kecil serbuk gelatin
3 sudu besar
air panas
1/4 cawan gula @ secukup rasa
1 sudu kecil esen vanila
Utk puree mangga :
1 bj mangga masak
2 - 3 sudu kecil gula
1 sudu kecil perahan limau/lemon
Yang ni saya tak buat, terus campurkan peach yang di dadu ke dalam adunan susu.
1/4 cawan gula @ secukup rasa
1 sudu kecil esen vanila
Utk puree mangga :
1 bj mangga masak
2 - 3 sudu kecil gula
1 sudu kecil perahan limau/lemon
Yang ni saya tak buat, terus campurkan peach yang di dadu ke dalam adunan susu.
Cara:
Masukkan gelatin ke dalam air panas, kacau dan biarkan ia mengembang.
Masak susu, whipping cream dan gula dgn api sederhana hingga kelihatan buih2 kecil di tepi periuk.
Padamkan api
dan masukkan adunan gelatin dan esen vanila, kacau sehingga gelatin larut
sepenuhnya.
Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yg sesuai.
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
Sementara itu bolehlah disedikan puree mangga.
Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yg sesuai.
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
Sementara itu bolehlah disedikan puree mangga.
Blend buah
mangga hingga halus, kemudian masukkan gula dan perahan limau/lemon.
Kacau hingga
sebati. Sejukkan dlm peti ais sebelum menghidang.
Utk
menghidang, tuangkan puree mangga ke atas panna cotta tadi.
Sedia utk
dinikmati.
Note :
- utk
membuat panna cotta ni mudah aje, cuma perlu ambil masa yg agak lama antara 5 -
6 jam utk panna cotta tu betul2 set/mengeras. kalau dituangkan puree mangga
sebelum ianya betul2 set, nanti akan tenggelam ke dalam panna cotta tu.
- utk
menikmati panna cotta ni di waktu petang, eloklah disediakan panna cotta ni di
waktu pagi.
- tekstur
panna cotta tidak spt agar2 atau puding, ia lebih kepada dadih
Oh sedapnya...! Mau abis 2 3 mangkok ni...
ReplyDeleteSedap menghirup ni cheq sue.. sejuk jer lalu ditekak ni :)
ReplyDeletewahh sedapnya panna cottaa! dah lama tak buat.
ReplyDeletemenarik juga panna cotta tu..belum pernah cuba lagi tapi nampak sedap.
ReplyDeleteKena tanya sdri..tgk resepi tk phm cara
ReplyDeleteAssalamualaikum amboi sedap klu dapat lalu kt tekak...sejuk jer kan...
ReplyDeletenyaman tekak kalu dpt segelas ni cheqsue
ReplyDelete