Thursday, November 7, 2013

Resepi Ubi Kentang Panggang

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Bila dah stat jaga SPM, memang terbatas sikit nak online. Jadi saya akan cuba update secara autopublish supaya CTS tak la berehat lama sangat. Kalau ada kelapangan, insyaAllah boleh BW waktu malam. Di tempat saya mengawas tu line internet tak la elok sangat kerana keadaannya yang berbukit.

Konon2 nak buat macam Chef Hugh (River Cottage) di AFC tapi nampaknya tak menjadi. Tak menjadi pun tak apa asalkan masih boleh makan. Yang tak tahannya dah la tak menjadi, tak boleh makan pulak. Terpaksalah hidang pada cik tong. Agaknya yang saya buat ni guna ubi kentang entah apa-apa sedangkan yang Cheq Hugh buat tu guna ubi kentang berkualiti jadi hasilnya beribu kali lebih baik dari ini.


Saya ni memang suka makan ubi kentang. Kalau tak beli yang segera, boleh je dibuat sendiri dan digoreng. Tapi sesekali nak la makan yang agak lain sikit. Godek2 sana sini inilah yang terhasil. Sedap jugak dimakan dengan nugget dan sos...kalau nak cuba saya dah tuliskan resepi di bawah ni ya. Silakanlah...


UBI KENTANG PANGGANG
Resepi : Cheq Sue

Bahan-bahan :
3 biji ubi kentang sederhana - kupas kulit dan potong 6
Garam
Oregano kering (boleh ganti dengn thyme)
Lada hitam kasar
Minyak zaitun

Cara membuatnya :
Rebus ubi kentang hingga empuk. Jangan lupa campurkan sedikit garam
Bila dah empuk, masukkan ke dalam dulang tahan panas. Tuangkan sedikit minyak zaitun, oregano, lada hitam dan sedikit garam. Gaul-gaulkan hingga rata
Bakar dalam oven pada suhu 200'C selama 25-30 minit atau keperangan

3 comments:

  1. Suka mkn kentang... selama ni buat wedges je :)

    ReplyDelete
  2. Kentang goreng mmg sedap.... fav k.gee tu....

    ReplyDelete
  3. tun pun hantu ubi kentang.. hihi...

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]