Monday, February 10, 2014

DIY : Soft Inner Dari Tudung Terpakai

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Saya ni antara salah seorang penggemar shawl / selendang. Tak kiralah yang panjang atau yang halfmoon. Biasanya jika memakai shawl, saya akan memakai inner di dalam. Saya tak boleh pakai inner yang berbentuk ke belakang tu sebab tak sesuai dengan bentuk muka. Lagi pula biasanya inner tu akan meleret ke belakang. Sebab itulah saya lebih suka memakai inner yang berbentuk mini tudung dengan soft awning. Bila pakai tu selesa sikit sebab kebanyakan shawl jarang, jadi dapatlah menutup leher.

Kebetulan saya ada sehelai shawl lycra yang dah lama saya tak pakai. Jadi dok saja-saja baru ni saya cuba buat inner sendiri dengan berpandukan sehelai inner yang saya beli. Kalau sape yang ada tudung yang dah takmo pakai tu bolehlah diubah menjadi inner ataupun boleh dipakai oleh anak-anak. Bila dok kampung ni, ada la 2 3 helai tudung yang saya tak mahu pakai, jadi semua saya dah buat jadi inner dan fikir-fikir elok juga jika dibuat tutorial DIY kot-kot ada kawan lain yang nak mencuba.

Jom kita tengok cara nak membuatnya :
1. Sediakan pola / dasar untuk awning. Yang saya buat ni perpandukan inner yang dibeli. Yang putih tu sampai ke rahang dan yang surat khabar tu panjangnya sampai tulang pipi. Ukuran lebih kurang yang dinyatakan. Yang garis putus-putus tu saya tak ukur.

2. Potong kain untuk awning. Kain untuk awning yang telah dipotong mengikut pola. Yang ni boleh guna sebelah mana-mana sahaja. Fabriknya denim lembut (kain tudung)

** Pemilihan warna boleh digabungkan kerana inner kita nak pakai di dalam, colour block pun no hal.

3. Oleh sebab saya gunakan kain yang dipotong, maka bahagian atas awning perlu dijahit terlebih dahulu. Ukuran basi dalam 0.5 inci.
** Jahitan tak kemas sangat sebab buat di kampung, guna mesin manual (mesin kaki sahaja)

Kalau guna kain lycra seperti shawl dalam gambar ni, yang sudah sedia jahit boleh terus potong sahaja ikut ukuran pola.
** Untungnya guna kain jenis lycra kerana ianya tidak perlu dijahit tepi

 4. Sediakan tudung yang akan digunakan untuk membuat badan inner. Saya guna warna putih, pakai tak sampai 5 kali. Rasa menyesal beli dulu -_-

 5. Bentangkan awning yang telah siap di jahit di atas tudung dan potong seperti di dalam gambar

 6. Potong bahagian badan tudung (tudung yang tak mahu pakai)

7. Potong sedikit untuk dibuat penanda (rujuk anak panah gambar 6). Ini memastikan kita mendapat inner yang seimbang bila dicantumkan nanti

8. Cantumkan bahagian yang telah ditanda dan boleh mula menjahit. Mulakan di bahagian tengah hingga ke tepi, berhenti dan sambung dibahagian yang satu lagi.
** Untuk mencantum bahagian awning dengan badan, pastikan kain awning dan badan adalah bertemu luar sama luar (supaya inner tak terbalik)

Bila dah habis bahagian hujung awning, tak perlu dimatikan.

 Gambaran awning yang telah dicantumkan dengan badan

Bahagian bawah dagu yang masih belum berjahit. Perlu dijahit dari luar untuk mengemaskan bagaian atas awning

 9. Boleh mula menjahit dari bawah ke atas (tindih bahagian cantuman awning dan badan) sehingga ke hujung yang satu lagi

 Proses menjahit. Masa jahit ni pastikan tak berapa besar supaya dapat menindih yang dibawahnya

 Bahagian atas awning yang telah siap ditindih. Jangan tengok garisan jahitan yang tak lurus tu...

10. Cantum bahagian hadapan(bawah dagu) pada ukuran yang sesuai.

Dah siap 3 bahagian yang perlu dijahit. Ditandakan dengan anak panah merah. Pada bahagian bawah dagu dan badan inner, potong lebihan kain. Kemaskan mana yang patut, potong benang yang berlebihan.

Yang dah siap di potong. Nampak lebih kemas.

Dah pun siap dan boleh dijadikan inner, ataupun pakai di rumah. Jika nak bentuk semula bahagian hadapan dan belakang inner ni pun boleh. Yang saya buat ni bentuknya tajam (kerana tudung asalnya memang begitu)

Agak-agak faham tak dengan tutorial ni. Cubalah buat sendiri, tak sampai pun setengah jam untuk setiap inner. Semoga gambar-gambar ni membantu.

7 comments:

  1. terima kasih tunjuk cara buat tdg sdri tu..tp bile masa yer nk cuba..hihi

    ReplyDelete
  2. Pening kena berguna cara manual

    ReplyDelete
  3. bagus dan sangat kreatif..x la membazir kan..

    ReplyDelete
  4. bestnye dah boleh jahit sendiri tudung... lepas ni kalau ada kain2 tu leh cuba wat gak.. tq..

    ReplyDelete
  5. Nak tanya, kalau kita nak buat awning yg sikit je pola tu kene pendekkan ke? Mmg plan bak wat sampai ke rahang

    ReplyDelete
  6. tq
    nak minta ilmu ni nak buat tudung anak

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]