Saturday, February 1, 2014

Laman Herba & Laman Sayur, MARDI Serdang

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Dalam perjalanan balik dari PD, saya and the gang singgah ke MARDI Serdang untuk membeli biji benih tetapi unit berkenaan telah tutup kerana membuat pameran di Perak. Jadi dah alang-alang masuk ke situ, kami memutuskan untuk singgah ke Laman Herba / Laman Sayur. Sebenarnya dalam MARDI ni ada banyak tempat yang boleh dikunjungi cuma dek kekangan masa kami hanya singgah di sini.


Ruang pamerannya luas. Dibahagikan beberapa segmen. Sangat bersih dan teratur. Memang sesuai dikunjungi oleh pencinta tanaman atau tumbuhan hijau. Selain melihat-lihat, ada juga dijual anak-anak benih yang sedia ditanam. Harganya dalam lingkungan RM5-RM7 sahaja. Pekerjanya terdiri dari orang seberang, sangat ramah memberi penerangan dan maklumat. Siap boleh bergelak ketawa lagi..

Jom tengok gambar-gambar yang sempat saya ambil, guna henpon aje *_*


Laluan masuk dengan sayur-sayuran di tanam di pergola. Antaranya labu, petola dan kacang botol. Boleh memberi idea untuk siapa yang mahu membuat laman seperti ini di rumah. Selain dapat hasil tanaman, boleh juga meredupkan kawasan. Cantik dan kemas pembuatannya.

Atas kiri : laluan masuk ke fertigasi salad
Atas kanan : Sejenis limau. Tak tahu nama apa. Dengar diorang dok cerita limau telur buaya.
Bawah kiri : pegaga yang ditanam di dalam palong (paip besar) kemudian disusun secara bertingkat. Sesuai untuk ruang yang terhad
Bawah kanan : Bunga telang

Tanaman fertigasi salad dengan menggunakan teknik waterfall deep flow. Selain dapat makan salad, boleh juga menjadi sebagai salah satu tarikan taman. Dengan teduhan netting di atasnya, sangat sesuai jika diletakkan meja di bahagian dalam. Dengan bunyi air, boleh menjadi terapi menghilangkan keletihan seharian.


Atas kiri : pokok jambu golok / ketereh / gajus
Atas kanan : jenis fertigasi di dalam pot
Bawah kiri : kadok
Bawah kanan : spesies pandan (hiasan)


Atas kiri : pegaga dan cekur manis
Atas kanan : pokok adam hawa (Rhoeo discolor). Boleh juga dipanggil pokok rhoeo
Bawah kiri : Pokok mayang mengurai / janggut adam. hanya sangkut sahaja di dawai dan ianya akan melurut ke bawah. Ajaib! Kuasa Allah
Bawah kanan : set green kit


Atas kiri : tapak semaian
Atas kanan : cili padi. Buahnya menegak ke atas
Bawah kiri & Bawah kanan : tak tahu bunga apa. Cantik


Atas kiri : ginseng jawa @ akar som jawa. Baru tahu pucuk dan daunnya boleh dimakan, buat ulam. Banyak khasiat perubatan
Atas kanan : tak tahu nama
Bawah kiri : brocoli
Bawah kanan : tak tahu nama


Atas kiri & atas kanan : pokok mahkota dewa. Yang warna merah pink tu adalah buahnya yang sudah masak
Bawah kiri : adas manis (nama pada tag). Saya rasa macam daun yang kita masukkan dalam tomyam tu aje
Bawah kanan : tenggek burung. Satu beg ni RM5, saya beli 2...

Kalau ada yang tahu nama-nama yang saya tak tahu tu boleh la share ya... Kalau ada masa yang eloknya datanglah ke MARDI ni. Ada banyak yang boleh dipelajari di sini.

1 comment:

  1. Maklumat yg menarik. Sy sdg mencari pokok2 ulam utk ditanam di dlm pasu. Tq for the info

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]