Saturday, February 8, 2014

C@AC 19 : Ikan Talapia Bakar Tomyam



Aloyah dan Mustaza menumpang kereta Ahmad Fareez untuk ke pejabat. Pagi ini mereka akan ke Kuala Terengganu untuk menghadiri kursus dengan menumpang kereta  Kak Lin. Sanju juga ikut sama. Yang tinggal di pejabat hanya Kak Zetty, Kak Tipah dan Abang Isa. Seminggu? Entah bagaimana la Kak Zetty akan menguruskan Encik Paris. Risau juga Aloyah memikirkannya. Ini adalah kursus wajib untuk kakitangan. Mustaza yang baru balik berkursus pun kena pergi juga. Tiada pengecualian kata Encik Paris. Yang seronoknya kursus kali ini di adakan di Sutra Beach Resort di Merang. Kalau agak-agak bosan boleh melepak di tepi pantai. Aloyah tidur sepanjang perjalanan selepas berhenti makan di Kuantan. Malam tadi dia berjaga sehingga ke pukul 4 pagi kerana menonton Love Rain. Cerita best, hero hensem, sayang nak berhenti.  Sedar-sedar mereka dah ada di Kuala Terengganu. Sedap sungguh dia tidur berbantalkan bahu Sanju. Mustaza dan Abang Kamal yang rancak berborak langsung tak mengganggu.
Subhanallah, cantik sungguh tempat ni. Lautnya bersih. Memang tenang sungguh di sini. Setelah check-in, mereka berehat sahaja di bilik kerana malam nanti baru bermula. Boleh la Aloyah menyambung tidurnya.

Sehari, dua hari, tiga hari, empat hari... Alhamdulillah kursus yang dihadiri berjaya mencapai matlamatnya. Dengan pengisian yang menarik, penceramah yang tak boring, makanan maveless tahap lima bintang, tempat pun sesuai..rugi kalau tak datang. Kalau saja-saja nak datang ke sini memang lambat lagi. Aloyah bersyukur kerana terpilih. Pada hari terakhir, Encik Paris datang memenuhi jemputan. Dia datang sebagai wakil jabatan.  Sebelum balik ke Kuantan, mereka sekali lagi menyinggah di Pantai Penarik untuk makan seafood celup tepung. Ada bermacam-macam jenis, pilih saja yang berkenan. Semuanya segar dari laut. Aloyah cukup suka dengan sotong celup tepung. Sanju tak payah cakap la, serba serbi dia makan. Manyak sedap la Aloya...katanya. Hala balik, Mustaza dan Aloyah berpisah dari kumpulan Kak Lin. Dia dan Aloyah, pergi bersama Ahmad Fareez, ingin singgah dulu ke rumah teman rumahnya itu di Kuantan. Lagipun besoknya cuti hujung minggu, ada masa cuti. Aloyah tidak lena tidur. Dalam kereta bos, imej nak kena jaga juga. Kalau ikutkan mata, memang dah sukar nak tahan tapi sebolehnya Aloyah cuba. Sesekali disampuknya percakapan orang di depan.

Dalam 2 jam, mereka sampai di rumah Ahmad Fareez. Kelihatan emak dan ayahnya sedang berdiri di tangga. Cantik rumahnya, gaya desa. Di sekeliling ada banyak pokok buah-buahan. Aloyah bersalaman dengan Puan Makalsom, mama Encik Paris. Dengan Encik Fauzi di hanya menganggukkan kepala sambil mengukir senyum.
‘Macam mana kursus? Seronok?’
‘Seronok sangat makcik, rugi siapa yang tak pergi.’
‘Aloyah dengan Mus pergilah berehat dulu. Nanti makcik sediakan minum petang.’
Aloyah bergerak ke bilik yang ditunjukkan. Mus pula dibawa Encik Paris ke dalam biliknya. Mmmm cantik. Dari tingkap nampak ada dua kolam ikan di belakang rumah. Seronoknya di sini, fikir Aloyah. Tentu suasana kampungnya masih kuat. Kalau buat makan-makan atau piknik kat situ mesti best. Dia kemudiannya mengambil tuala. Nasib baik dalam bilik itu ada bilik air, kalau tak segan juga dia hendak mandi di luar. Selesai mandi dan sembahyang, Aloyah ke dapur. Dia mendengar ada bunyi lesung dan terbau bawang ditumis.
‘Eh, tak usah la susah-susah, makcik boleh buat. Aloyah pergi la rehat.’
‘Tak apa la makcik, tak penat pun. Sedap baunya spagetthi makcik ni.’
Sambil mengacau, Aloyah berbicara. Mana boleh diam duduk saja di dalam bilik sedang Puan Makalsum sendirian di dapur. Di rumah itu tiada orang perempuan, maka dialah yang kena tolong.
‘Along memang suka makan spagetthi. Kalau dapat siang malam spagetthi pun tak apa. Aloyah makan kan?’
‘Saya makan je makcik.’
Aloyah melihat dah ada serbuk kopi dan peket serbuk coklat di atas meja. Dia pantas membancuh kedua air itu tanpa di suruh. Puan Makalsum memandang perilaku Aloyah. Langsung tak kekok di dapur. Berbeza dengan kebanyakan gadis zaman sekarang. Spagetthi yang telah siap pula dicedokkan ke dalam mangkuk dan turut di bawa ke meja.
‘Dah siap dah Sum?’
Encik Fauzi muncul tiba-tiba.
‘Mama masak spagetthi eh? Sedapnya...’
Kalau dah feveret dia, apa pun sedap. Cuba letak mee goreng, mesti berkerut-kerut mukanya. Mana Mustaza? Tak nampak pulak dia.
‘Jom la kita makan, Mus kata dia penat, nak tidur. Nanti dia bangun la dia makan.’
Ahmad Fareez memberi kenyataan. Ewahhh, macam dok opis je lagi.
‘Sedap pulak air kopi awak ni Sum.’
‘Ewah abah, hari-hari minum air kopi mama, ada tetamu baru nak puji ya.’
‘Ini bukan saya yang buat bang, Aloyah yang buat.’
Aloyah tersipu-sipu dipuji. Ahmad Fareez memandangnya. Bukan setakat di pejabat aje dia tahu buat kopi tawww...
‘Tak la pakcik, mana boleh lawan makcik punya.’
Melihat kemesraan Ahmad Fareez sekeluarga, Aloyah tiba-tiba teringat pada keluarga di rumah. Apa yang ayah dan emak sedang buat sekarang, makan apa mereka petang ni.
‘Aloyah makan tak ikan sungai?’
Encik Fauzi melontarkan kata.
‘Makan. Saya suka sangat ikan talapia pakcik. Patin pun saya makan. Kadang-kadang kat sana beli di pasar malam seekor seringgit.’
Petah Aloyah berbicara. Pandai sungguh dia mengambil hati orang tua. Mama yang telah lama mengidam anak perempuan tersenyum saja.
‘Nanti kita pergi menjala di kolam ya, boleh makcik masak tempoyak.’
Masak tempoyak? Aduh, fikiran melayang pada Syafiza. Bagaimana lah dia di rumah seorang diri.

Seperti yang dipersetujui, Aloyah menyertai Encik Fauzi dan Puan Makalsum ke kolam ikan di belakang rumah. Dia tak pernah menangkap ikan hidup-hidup, selalu dia dapat yang dah arwah. Encik Fauzi menebarkan jala. Sekejap saja dia naikkan lima ekor ikan. Eh, tak ada pulak Encik Paris. Daripada percakapan dengan Puan Makalsum, baru dia tahu. Sampai begitu sekali cerewetnya. Tapi yang pelik kenapa masa bbq kat rumah haritu dia makan aje? 
Aloyah kemudiannya menolong Puan Makalsum menyiang ikan. Boleh tahan hanyir jugak ikan ni. Dia mengambil beberapa biji limau nipis yang ranum berbuah. Dipotong-potong dan diperah ke dalam besen yang mengandungi ikan, salah satu petua untuk menghilangkan bau. Puan Makalsum tersenyum lagi. Rajin ke dapur budak ni, petua menghilangkan hanyir ikan pun dia tahu. Encik Fauzi meminta Puan Kalsum membuat gulai tempoyak ikan talapia. Oleh kerana Aloyah tak berapa pandai makan, dia meminta izin untuk membuat ikan bakar, dengan sos tomyam seperti yang dia selalu buat berpandukan resepi yang ditemui di blog Mas Duniaku. Dalam banyak-banyak menu tu, kena juga Puan Makalsum sediakan shepard’s pie untuk anak bujangnya, dah direquest tadi.
Aloyah pantas menyediakan bahan-bahan dengan bantuan Puan Makalsum. Memang sedap sungguh bau gulai tempoyak orang Kuantan, sampai naik pening jadinya. Tak kurang juga dengan talapia bakar sos tomyamnya. Semuanya berpadu menghasilkan satu aroma yang  mengasyikkan. Bau shepard’s pie pulak tak ada langsung! Harap maaf la. Selepas Isyak, mereka berlima mula menjamu selera. Selain lauk yang dimasak tadi, ada juga ulam-ulam kampung yang dibawa balik Encik Fauzi. Sungguh berselera mereka makan. Puan Makalsum agak pelik bila Ahmad Fareez meminta nasi. Kepelikan itu disertai pula oleh Encik Fauzi apabila saja Ahmad Fareez mencubit ikan talapia bakar yang disediakan Aloyah. Dan apabila Ahmad Fareez menyuap ke mulutnya tanpa henti, giliran Mustaza pula ternganga. Betul ke Ahmad Fareez ni?
‘Bila pulak kau makan ikan talapia long?’
Puan Makalsom bertanya. Dia tak mahu terjadi apa-apa. Dia tahu setakat mana kepantangan Ahmad Fareez dengan ikan itu dan kerabatnya.
‘Ikan takapia ke ma? Errrr....’

Dan selepas itu, setelah mereka bertiga balik ke Cameron, Puan Makalsum masih belum berhenti membicarakannya dengan Encik Fauzi.
Along makan ikan talapia...
Along dah berubah...
Alhamdulillah...
Along dah makan yang orang lain masak...
Aloyah...calon menantu saya!
Aloyah oh Aloyah...

No comments:

Post a Comment

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]