Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Dua tiga kali delete...tak tahu nak tulis apa pasal masakan ni. Tiba-tiba blur... speechless gitu kata omputeh.
Just a few words la...
Sedap, nice, juicy...
Next time boleh buat lagi
TQ Kak Yani
Dua tiga kali delete...tak tahu nak tulis apa pasal masakan ni. Tiba-tiba blur... speechless gitu kata omputeh.
Just a few words la...
Sedap, nice, juicy...
Next time boleh buat lagi
TQ Kak Yani
SALMON BUTTER LEMON
Resepi : yani
Bahan-bahan (
2 orang )
2 slices
salmon
2 + 1 sudu
besar olive oil
1 sudu besar
butter
1/2 sudu
besar jus lemon saya guna limau CNY jo
4 sudu besar
air
garam secukup
rasa
lada hitam
secukupnya(3 kali pusing kalau guna bekas lada hitam)
daun bawang
untuk hiasan
tepung
gandum/ corn starch
Cara-cara
Kerat 2
salmon dan buang kulitnya. sapukan dengan tepung gandum.
Panaskan 2
sudu besar olive oil. Bila olive oil panas, besarkan api dan masukkan salmon.
Bila bahagian
bawah salmon dah nampak kuning, balikkan dan masukkan pula 1 sudu besar olive
oil lagi. Masukkan garam, dan lada hitam. Kemudian balik-balikkan salmon
sehingga garing.
Keluarkan
salmon dari kuali, masukkan pula air, butter dan jus lemon. Panaskan sehingga
air meruwap dan sos lemon melekat kat sudu.
Tuangkan sos
lemon ke atas salmon dan taburkan dengan daun bawang.
Kalau nak
lagi sedap, sebelum letak samon tu pinggan tu panas sekejap dgn microwave.
Lepas tu bolehlah letak salmon dan sos lemon di atasnya.
salam.. nk cuba la respi ni sbb ada lemon..sbb salmon ni berbau hanyir sikit (mcm ikan terubuk la plak)...
ReplyDeleteMenu menyihatkan ni.... sesekali je dapat salmon segar!
ReplyDeleteNak pulak akak mencubanya... ikan lain boleh ke cheq sue..
ReplyDelete