Monday, November 21, 2011

Doktor Lelaki Lebih Baik?


N3 ni just nak share pengalaman cheq sue ngan dentist harini. Pada pendapat korunk la, setuju atau tak dengan statement cheq sue kat atas tu? Mungkin setiap dari kita ada pandangan @ pendapat yang berbeza. Ada yang suka layanan doktor lelaki dan ada yang suka doktor perempuan. Tak kiralah doktor gigi atau doktor dalam bidang lain. Agaknya mungkin dah lumrah yang kita akan menyukai seseorang yang berbeza 'cas' dengan kita. Cheq sue ni ada la beberapa kali berurusan di klinik gigi. Xde masalah dengan doktor lelaki atau perempuan. 



Skodeng kat Google


i pandangan jujur, memang cheq sue lebih puas hati dengan perkhidmatan diberikan oleh doktor lelaki. Sebelum ni kalau doktor perempuan tu cakap pun tinggi2 suara (mungkin agaknya dah pesen dia gitu...), pastu kalau bagi nasihat pun sinis aje, tapi xpelah agaknya dia pun tensen dah jumpa bermacam ragam pesakit yang mempunyai pelbagai masalah. Tetapi, cheq sue masih nak ucapkan terima kasih pada semua doktor gigi yang dah banyak membantu memulihkan & merawat gigi2 cheq sue ni... Ewahhhh "_" Sebenarnya bukan ape pon, kita pi tu dengan perasaan takut + terpaksa, jadi bila orang cakap kuat sikit mula la kita perasa dia marahkan kita, padahal xde apa pun.... Agaknya kalau kita jadi doktor, lebih garang daripada tu agaknya...

Berbalik pada peristiwa hari ini... Cheq sue ada appoinment mencabut geraham no 26. Sebab ada infection gusi, kena makan ubat dulu 5 hari. Tadi as usual la bawak lagu dangdut dalam hati, memang berdebar abes. Punya la cover xnak bagi ketara sangat. Bila masuk aje, dapat doktor lelaki. Lembut aje cakapnya... Cheq sue ni biasalah kalau kat spital, mesti kat tangan nak ada sesuatu dan mata mesti pejam rapat. Aduhhh, doktor tu tadi x bagi cheq sue pejam mata, pastu dia sentiasa ingatkan cheq sue supaya relex dan keep breathing macam biasa. Memang tenang sungguh la dia... Cheq sue pun secara tak langsung dah hilang rasa takutnya. 

Tapi yang x best kena buat dua kali, memula cheq sue pegi tu x sempat siap sebab dah dekat lunch hour. Selepas 2.30 pm baru sambung balik. Maksudnya tadi cheq sue kena masuk klinik tu dan dibius dua kali. Aduhhhh.... Sebabnya geraham cheq sue tu patah dan goyang sebahagian, pastu ada akar tertinggal kat dalam. Kan gigi geraham akar dia tu kuat sikit, pastu ada 3.... siap kena mini surgery lagi tadi. Memang ngeri betul.. Bila nengok ke alat2 yang digunakan, dan bunyi mesin memang macam nak pitam. Seb baik la tak minat jadi doktor dulu... Ahaks!

Hakikatnya, tak kiralah doktor lelaki atau doktor perempuan, semuanya mahu memberikan khidmat yang terbaik untuk pesakitnya. Cuma kita sendiri yang perlu menjaga harta pemberian Allah itu sebaiknya. Kalau xnak jadi macam cheq sue ni, kenalah sentiasa membuat pemeriksaan dan berjumpa doktor gigi.... Terima kasih doktor!!! Wassalam.

20 comments:

sitiezahim said...

hihihi...seronok baca kisah che sue ni..mmm saya penah berpengalaman cek pregnency yg tak membesar, so nk kene dnc..punya la kuar air mata air hingus sedih, tp doktor pompuan tu ckp dgn strict nya dan nada biase.."only Allah knows the reason"..huhuhu

Diana @ Melley Mey said...

cheq sue cabut gg yer... harap skg dah ok dah.. mcm adik akak pun ari tu kena mcm cheq sue.. dia terpksa buat mini surgery gak dulu.. katanya mmg sakit selepas surgery tu.. akak pun ngeri gak kalu bab2 gg nie cheq sue.. mmg dr kecik lg akak takut nak cabut gg.. ehehhehe.. makan ubat tau cheq sue.. moga cpt sembuh

EmbunRosaliza said...

Assalam sue, akk kalo pg dokto gigi selalunya jumpa yg perempuan je, ok je lah. Tapi kalo untuk bersalin tu akk pilih doktor perempuan juga, tetapi untuk cek sebagai pesakit luar akk pun suka doktor lelaki, sebab mesra alam

Juwita Jamaludin said...

salam sue. bagi ita, ita suka doktor perempuan walaupun ada gak yang muka kadang tak senyum pun .. tapi sebab dengan doktor lelaki malu sikit..:)

Acik Erna said...

cheq sue..acik lebih suka doktor perempuan..tapi kalau datang tak talipun untuk temujanji..dapat jugak doktor lelaki..tapi dua2 ok..layanan pun bagus..cak pun lembut je..buatkan hati kita yang penakut doktor gigi ni tenang semula.
kadang2 tu.mula2 masuk dan duduk..siap ketar lagi..boleh bagi alasan ngan doktor..bilik tu sejuk..macam le doktor tu tak tau..he he

Cendana Kasih said...

ermm...doktor pompuan yang tengah datang bulan mmg mood tak baik...hehehe...

Asmara said...

ada betulnya. tp prmpuan ni mmg emosi tak menentu. hihi..

Cheq Sue said...

@sitiezahim

agaknya memang doktor dah dilatih camtu tak? kalau kesian2 camana nak injek orang... :)

Cheq Sue said...

@Diana @ Melley Mey

kalau saya ni kak, memang pilihan terakhir nak ke dentist, kalau dah menangis xleh tidur malam baru nak pi

Cheq Sue said...

@EmbunRosaliza

saya kalau doktor gigi ni x kisah, tapi kalau hal2 pompuan ni memang nak yang laki la kak

Cheq Sue said...

@Juwita Jamaludin

cheq sue lak malu lagi ngan doktor gg pompuan...ntah ngape x tahu

Cheq Sue said...

@Acik Erna

kalau saya masuk klinik gigi mula la nak langgar macam2...kepala pun ke laut aje

Cheq Sue said...

@Cendana Kasih

aduhhh, letih la kalau dapat yang "mood" x elok tu... *_*

Cheq Sue said...

@Asmara

susah jugak doktor ni pun, masing2 ada emosi sendiri kan as... kita ni terpaksa la terima

Citarasa Rinduan said...

selamat malam cheq sue..
sebenarnya ayu pun lebih kurang cheq sue.. selesa dengan doktor lelaki....

Ardini Humaira said...

setakat ni dni rasa doc lelaki lagi best... doc pempuan emosi... :D

Cheq Sue said...

@Ardini Humaira

kena pulak dapat dr hensem, x terasa sakitnya, kan?

Cheq Sue said...

@Citarasa Rinduan

ngan orang laki ni kita senang nak cakap, agaknya sebab diorang x simpan dalam hati kot... :)

quinnie said...

aduiii..memang sentiasa berderau kalau bab2 doktor gigi ni..hehehe..dari masa skolah kalau ada bas cabut gigi tu datang..rasa tak nak p skolah je..hehehe..

Ida,Japan said...

emmmm.....tgk situasi gak..apa sakitnyer, kalau sakit puan, kena doktor pompuan la bagi akak...