Resepi : Akak Ida @ 1001 resepi
Sumber : Kak Diana @ Skyblue
(Olahan Dalam Tulisan Merah)
Bahan²
125g / 1/2 cawan butter ( Versi Diana pula _ d cairkan )
1/3 cawan gula castor
1 biji telur
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard
1/2 tsp pewarna perang ( Nie Diana tambah yer )
Bhn² Kastard ( Diana buat 1 1/2 adunan )
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu
15g butter
2 sudu teh vanilla
Cara² Untuk Kastard
Larutkan tepung kastard dan gula ke dalam susu.. panaskan hingga mendidih dan pekat.
Masukkan butter dan vanilla.
Sejukkan.
Cara² Untuk Kek
Pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur...gaul rata...masukkan tepung dan gaul rata.
Guna kek pan yang boleh ditanggalkan di bahagian bawahnya...alas dengan kertas dan gris supaya tidak melekat...
Letakkan sebahagian kek batter dan ratakan...tuangkan kastard dan kemudian tuang baki kek tadi, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit pada 180°C.
Keluarkan dari oven, sejukkan dan taburkan gula icing...
Versi Diana Pula ( Menggunakan Cawan Kertas )
Cara² Untuk Kek
Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan gebu.
Masukkan tepung naik sendiri dan tepung kastard.. Gaul rata.
Kemudian masukkan mentega yang telah d cairkan dan pukul sebati.
Bubuh pewarna perang dan gaul rata.
Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam cawan kertas dan tuangkan sedikit adunan kastard dan bubuh lagi adunan kek sehingga 3/4 penuh.
Bakar selama 15 - 20 minit atau sehingga masak ( bergantung pada saiz cawan kertas yang d gunakan ) d dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 180°C.
Note: Doublekan kuantiti jika mahukan kek yang lebih besar...
Bila buat dalam paper cup cam gini lagi senang nak makan kan...cecomel je...:D
ReplyDeleteha'ah lah sue bila buat dlm paper cup nampak mudah dan kastadnya pun mcm byk je tu..boleh try buat cara ni pulak lah..:)
ReplyDeletedulu2 pernah buat tapi kejadiannya tak berapa lawo..hehe
ReplyDeletekak sue ^^ tun suka sangat mkn kastad dia.. hehe... tun mmg wat lebih2 kastad dia.. sbb tun kurang minat texture kek dia. hehe
ReplyDeleteliza suka mkn kalau yg kastad bnyak ni....bestttt
ReplyDeletepractice makes perfect, so never give up Cheq su, practice and practice and practice!
ReplyDeletekira jauh lebih rajin dari akak, akak bab2 cake ni memang malas sungguh2 :)
kite mula2 buat kek ni pon versi cupcake terus sebab xde acuan kecik. tapi serius, memang sedap kek ni!
ReplyDelete