Sumber : Kak Ayu S'pore
Bahan2:-
41/2 cawan beras basmati-(Di basuh, rendam sekejap,basuh & tos)
1 biji bawang besar dihiris nipis
4 biji bawang putih ditumbuk atau dicincang
2 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
4 sudu besar minyak sapi ganti dengan majerin
2 biji pelaga
1 inci kayu manis
2 bunga cengkih
2-3 daun pandan
11/2 kiub vegetable stok
4-5 sudu besar plain yogurt
5-6 cawan air-(ikut jenis beraslah ya)
2 biji cili hijau dibelah tak payah putus
2 sudu besar susu cair
garam + secubit perasa
Cara2:-
Panaskan minyak sapi dan tumis cengkih, kayu manis dan pelaga.
Masukkan serbuk jintan putih, hirisan bawang besar, bawang putih dan daun pandan. Kacau hingga naik bau dan layu.
Masukkan lada hijau,serbuk kunyit, garam & beras yang sudah dibasuh & tos tadi. Gaul rata dan masukkan plain yogurt, kiub vegetable, susu dan air.
Biarkan masak macam masak nasi biasa.
1 ulas bawang besar, 3 ulas bawang putih dan 3cm halia dihiris serta 1 ulas batang serai dititik
4 @ 5 hirisan lengkuas dan 1 sudu kecil menimbun jintan manis ~ Tumbuk lengkuas sehingga hancur. kemudian masukkan jintan manis..tumbuk jintan manis ala kasar gitu!tidak perlu terlalu hancur
Cili giling, air asam jawa, gula, garam secukupnya
1kg daging direbus..kemudian di hiris lebar...kemudian rebus sekali lagi daging tersebut dgn sedikit air dan 3 sudu makan gula merah...rebus sehingga kuah kering..tutup api...dan tumbuk sekeping2 daging tuh..jangan la tumbuk bagi hancur..sekadar memecahkan sedikit daging itu.supaya bila masak nanti..daging mudah mesra dgn rempah
Cara-cara :
Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan serai yang dititik td sehingga layuMasukkan pula cili kisar bersama-sama lengkuas dan jintan manis yg telah ditumbuk tadi..masak sehingga pecah minyak.boleh letak sedikit air jika hendak berkuah
Kemudian boleh terus tuang daging berserta kuah gula merah td....sambil kacau2 tuh...masukkan air asam jawa..time ni bole la tambah sikit gula pasir, garam dan serbuk perasa (jika suke). Masak la sehingga pecah minyak..dan sedia la dihidangkan...Tabur dgn bawang goreng
Salam Ila..
ReplyDeletewaaa sedapnya menu hari ni..nasi jintan ngan daging dendeng..emmm sodap..
sedapnya..dh rmai yg try nasi jintan..nnt nk try jgk lah..stok daging pun ada lg..
ReplyDeletecheq sue..kalau xsuka mkn srg2 ajaklah liza sekali, gerenti best....hiihiihi
ReplyDeleteRahel > amboi Rahel...speaking nogori nampak..memang sedap pun menu ni
ReplyDeleteYana > haaaaa, kalau dah ada tu boleh la cuba. kena dengan daging dendeng ni memang perghhh
Liza > tadi memang dah jalan2 carik gu nak teman makan, tapi seme orang tadak pi kuar, terpaksalah santap seorang diri
CheqSu,cer baling skit,boleh gak akak cuba rasa :)
ReplyDeletewaaa...tentu sedap nih...terasa nk mencuba laa...kalau mkn dengan ayam goreng berempah pon sedap nih...
ReplyDelete