Chah gunakan resepi kek span dari Blog Kak Yati . Cheq sue gunakan resepi kek span coklat di sini
* Jika ingin menggunakan tepung kek span pre mix, anda cuma perlu ikut arahan pada label tepung tersebut.
Nota : Daripada resepi yang dikongsikan oleh Chah, saya ubah suai sedikit di dalam tulisan merah.
Bahan-bahan (kek) :
150g tepung naik sendiri
5 biji telur
80ml minyak jagung/butter yang dicairkan
120ml susu coklat
150g gula halus
1 1/2 sudu besar ovellete
2 sudu besar cappucino emulco
3 sudu besar serbuk koko
Cara-cara:
Pukul telur dan gula hingga kembang.
Masukkan ovellete dan pukul lagi hingga gebu dan ringan.
Masukkan minyak jagung, putar perlahan.
Masukkan pula susu dan cappucino emulco. Apabila sebati, masukkan tepung dan
serbuk koko. Pukul perlahan hingga sebati.
Saya panaskan oven kira-kira 10 minit
dan bakar kek kira-kira 10 minit kerana saya menggunakan loyang swiss
roll.
Untuk mengurangkan
tekanan perasaan sebab lama sangat kena tunggu kek masak, saya bakar dalam
loyang bersaiz 10 in x 12 in x 1 in . Saya bakar dalam dua loyang, so
bila dipotong dua, saya dapat 4 keping kek yang bersaiz 6 x 10 in.
Resepi Kek Span yang cheq sue gunakan :
(Cheq sue buat 1 1/2 adunan)
Bahan-bahan ( Saiz 9" )
120 gm gula kastor
100 gm tepung gandum (saya guna tepung
naik sendiri)
20 gm serbuk koko
4 biji telur
10 gm ovalette
20 gm air (saya guna air sejuk yang telah
dimasak)
1 sk esen vanila
20 ml minyak jagung (saya cairkan mentega)
Cara-cara
Campurkan kesemua bahan kecuali minyak.
Putar pada kelajuan tinggi selama 10-15 minit.
Perlahankan putaran, masukkan minyak.
Griskan loyang, masukkan adunan dan bakar
selama 30-35 minit.
Bila masak sisipkan bahagian tepi loyang dan terus telangkupkan di atas redai
* Oven suhu 170'C
Bahan-bahan
white choc filling:
100g compund white chocolate (Chef Khairi
menggunakan brand Collata, cheq sue pun)
150g butter
2 biji telur gred A (saya cuma gunakan 2
egg yolk saja) cheq sue guna 2 telur C
100g gula halus 80g
250g non dairy whipping cream (Chef Khairi
gunakan brand Anchor, cheq sue pun guna Anchor, 1st time)
Cara-cara:
Cairkan coklat secara double boiler dan
ketepikan.
Pukul whipping cream hingga kembang.
Pastikan whipping cream TIDAK mencapai suhu bilik semasa diputar. Jangan
terlebih pukul kerana suhu whipping cream yang semakin menurun, akan
menyebabkan ianya overmixed dan akan menjadi berketul.
Pukul telur gula dengan butter hingga kembang.
Masukkan kuning telur dan pukul lagi. Masukkan coklat dan kacau sebati.
Akhir sekali masukkan whipping cream dan kacau rata. Cheq sue agak ada kesilapan teknikal sikit dalam step ni sebab x ada dimasukkan gula. So cheq sue pukul je dulu gula dengan butter sebelum dimasukkan telur dan step seterusnya.
Bahan-bahan
untuk dark chocolate filling:
100g compund dark chocolate (Chef Khairi
menggunakan brand Collata, cheq sue guna choc milk compound - Collata)
150g butter
2 biji telur gred A (saya cuma gunakan 2
egg yolk saja) 2 telur C
100g gula halus 80g
250g non dairy whipping cream (Chef Khairi
gunakan brand Anchor, cheq sue guna Anchor)
**Caranya sama dengan kaedah penyediaan
white chocolate filling.
Bahan-bahan untuk ganache:
300g dark chocolate (Jika tidak
menggunakan chocolate coins, pastikan coklat dipotong kecil untuk memudahkan ia
larut dengan cepat)
300g non dairy whipping cream
25g butter
Cara-cara:
Masak whipping cream hingga timbul buih-buih
kecil.
Masukkan butter kacau perlahan.
Masukkan chocolate dan kacau hingga tiada
lagi ketulan coklat dan coklat telah mencair sepenuhnya.
** ganache yang saya hasilkan tu agak cair sedikit, ambil masa yang lama untuk pekat. Mungkin sebab saya guna campuran dark choc dan milk choc compound.
Cara untuk assemble kek:
Potong kek menjadi 4 keping.
Letak sekeping kek di atas kek plate.
Sapukan white choc filling, anggaran 1/2 daripada adunan. Ratakan. Letak lagi
sekeping kek dan sapu pula dengan dark chocolate filling. Ulang hingga lapisan
kek habis dan sapukan kek dengan baki dark chocolate filling. Sejukkan
dalam peti ais hingga betul-betul set sebelum dicurahkan dengan ganache.
Kek-white choc-kek-dark choc-kek-white
choc-kek-dark choc-ganache. Siap!
NOTE :
Dah tak ada ke yang nak join GA cheq sue ni? Jom la join kawan-kawan... Walaupun hadiah xde la kebaboom moh la bagi sokongan. Boleh???
salam chheqsue.HAPPY BIRTHDAY...Semoga pjg usia ,murah rezeki,berjaya dlm kerjaya & isteri yg solehah.Aminnnnn
ReplyDeleteK.atie dah email...nanti cek ya!
Assalam cheq sue,hepi besday,moga termakbul segala doa,pnjang umo,murah rezeki...Wah untung kan klo pndai wat kek sendri,ala comot2 pon xperlah cheq sue,janji sodap kan..
ReplyDeletetu laa..betuk ckp kak ct, janji sedap.. hihi. tun mmg xleh la main ganache ni bulan puasa, nnti automatik jari yg kene coklat tu masuk mulut.. hahaha.
ReplyDeletehepi befday cheq sue... alahai iap buat choc indulgence tu...best nye
ReplyDeletehppy besday Cheq Sue...wah tercabar tak tgk kek tu dpn mata...hihi...
ReplyDeletehappy birthday cheq sue
ReplyDeletesedapnya cake chocolate indulgence tu..kalau dekat boleh minta sepotong nak rasa, lepas berbukalah kan..hehe
Assalamualaikum
ReplyDeleteselamat hai jadi cheqsue
semoga panjang umur dan dimurahkan rezki
salam kenal, saya follow sini ye :)
Salam kak sue! happy besdayyy to uu!!!!! moga di beri kesihatan yg baik n dipermudahkan urusan akak dunia akhirat insyaAllah! kalau kita dpt kek cekelat skrg ni cuma boleh abiskan separuh dr sepotng kek tuu, dah kurang betul dgn kek2 cekelat atau cekelat2 sejak dah masuk 30 an nii :D lagi satu kan plastik tu plastik biasa buat bungkus lauk tuu, tp carik yg jenis tebal sikit yg jenis licin jer tuuu bukan yg mcm nipis sgt tu takut nanti bocor pulak masa panas2 kalau ziplock bag tu pulak ada jual kat supermarket2 :)
ReplyDeletesalam Cheq Sue, comot xpe janji rase dia mengancamm! akk memang xbleh jumpa menda2 coklat nih, suke sgt.. dh jd bad habbit plak, stiap kali lps mkn msti nk mkn coklat wlaupon skit. kalo dpt kek camtu memang 'dunia ana yg punya' la..hihi. bila sesak2.. kunyah milo pon jadik..hee..
ReplyDeletesalam dear... nak tanya ne... akak buat dua adunan ker kek tu
ReplyDelete