CREME BRULEE
Resepi : Kak Sha Masterchef
Bahan-bahan :
6 biji kuning telur
100gm gula castor
500 ml creme
1 sudu teh vanilla
Cara-cara :
Masukkan creme ke
dalam periuk kecil dan panaskan, keadaan cream cukup sekadar panas, tutup api.
Putar kuning telur dan gula sehingga
bertukar warna pucat *pale
Masukkan creme yang panas sedikit
dulu kedalam adunan kuning telur tadi. Kacau dan kemudian masukkan baki creame
itu...*tempering* masukkan pula esen vanilla. kacau rata
Tapis. dan kemudian masukkan adunan
ke dalam acuan ramekin.
Jika ada buih-buih di atas.. bakar
dengan menggunakan Blow~torch...
Dengan menggunakan kaedah *Water
bath* bubuh air di dalam dulang pembakar *air panas. Susunkan acuan dan bakar
dengan suhu 140'C selama 45-1 jam.... apabila siap.. keadaan Creme Brulee..
agak bergoyang di tengahnya *wigle*
angkat dan sejukkan sebentar.
Taburkan dengan satu sudu kecil gula
castor di atas....
Boleh bakar gula tu dengan blow torch ataupun bakar di dalam oven dengan menggunakan api atas selama beberapa minit
menarik juga nie...
ReplyDeleteselalu tengok creme brulee ni dalam game restaurant cafe jer... hehe. Bolehlah nak cuba sendiri lepas ni...
ReplyDeletesedapnya..dh try yer..mesti best nie:P
ReplyDeletebestttt...sure sedap.
ReplyDeletebahan2 pun simple
tun jugak yg x buat2 lagi. lama dh teringin nk buat. duk cari torch tu laa x jumpa. padahal blh je bakar dlm oben utk hanguskan, tp kurang feel creme brulee.. hehe
ReplyDeleteTengah plan nak cuba tapi takde whip cream...
ReplyDeleteyummyyy sedapnya....eh sue kita dah cuba buat laksa goreng...memang betul ler...sedap betul....hehehe
ReplyDeletenampak sedaap.. tentu lemak berkrim kan. xpe je cuti diet..syekali syekala..hehe..
ReplyDeleteSangat menyelerakan... Bilalah Nur nak buat ye..
ReplyDelete