Sunday, July 29, 2012

Simplest Vege Soup



 
 
Sup simple untuk orang bujang yang tak tahu nak masa apa. Cheq sue buat ni untuk berbuka 2 3 hari lepas, digandingkan dengan ikan kerisi goreng. Mmmmm dah nak makan sorang, buat pun ikut2 ajelah. Bahan2 pun ambil mana yang ada di dapur. Jadi ini ajelah hasilnya. Jom la tengok resepi, hari2 minggu ni ramai yang masih beristirehat kot. Selamat berehat semua. Wassalam...



 
SIMPLEST VEGE SOUP
Resepi : Cheq Sue

Bahan-bahan : (ikut kesesuaian sendiri)
Capsicum, lobak merah, kubis cina, labu air - potong saiz sederhana
10 biji bebola ayam
1/2 kiub ayam
1/4 bawang besar - mayang
Air secukupnya
Gula & garam 
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga layu
Masukkan lobak merah, labu dan capsicum
Setelah seketika masukkan air, kubis cina dan bebola ayam
Masak hingga mendidih dan perasakan dengan garam dan gula

Stylish Thankyou

9 comments:

mamawana said...

Hari hari makan sup sedap ek... simple and nice

adda syuhada said...

hirup sup jer pun dh sedap..berkhasiat pun yer...org nk diet mcm adda ni ok la menu nih..kihkih..

Nuwairani Ismail said...

sedap ni makan ratah2...

Ardini Humaira said...

dni kalau tade kiub ayam dni lanting je udang kering hehe :D

tun_telani said...

sambal belacan jangan lupaa.. hihi.. tun suka mkn sup2 nih.

Mieza said...

Cheq sue..kalau dapat sup mcm ni selalunya mieza tak makan nasi dah..hirup je sup ni panas2...kat cameron sayur fresh semuanya..mmg sedap buat begini..lebihkan lada hitam..kasi panas badan uhhh dappppp!

quinnie said...

sue..happy belated birthday ye...bz skit semalam tu tak sempat nak wish b'day dia....huhuhu

sup sempoi cam gini lagi sedap makan sue..tambah2 banyai fish ball tu..hehehhe

k said...

salam Cheq Sue, oh, smlm besday yer, x prasan, akk x brtenet, coz bdk2 asyek main game je..hadoi.. selamat hari lahir ye Cheq Sue, akk doakan awak sentiasa berada dlm rahmat & lindungan Allah, n brtambah2 success dlm bidang yg diceburi. Amin..insyaAllah.. hmm, sup cenggini memang sgt sesuai di bln posa ni, lbih2 lg utk sahur. baru licin nasik tu msuk kemulut.. akk kalo dh ade sup camni, juz gorengkn ikn pekasam n buat sambal bawang putih..best..

Gee® said...

sedapnya hirup sup waktu berbuka kan....