Monday, July 23, 2012

Angry Bird Untuk Syafikah, Bola Untuk Aiman



Dua kek atas permintaan Kak Lia untuk anak-anaknya. Ini merupakan kek terakhir sebelum mula berpuasa. Birthday mereka berdua ni jatuhnya sehari sebelum puasa. Jadi kebanyakan geng di kuarters ni balik ke kampung, maka tak sempatlah beliau nak buat makan-makan di rumah. Oleh itu Kak Lia meminta cheq sue membuat kek-kek ini untuk di bawa ke sekolah anak-anaknya belajar. Oleh sebab permintaannya adalah kek bola dan kek angry bird, maka bolehla cheq sue ambil kedua-dua tempahan tu. Kalau kek yang rumit designnya cheq sue tak dapat jugak nak terima. Kira-kira kali ni pecah rekod jugak sepanjang baking membaking ni sebab cheq sue bukan saja buat 2 kek tapi 3... Haaaaaaa....



Untuk design angrybird kali ni cheq sue refer pada blog Zack Zachoes, kejadiannya better pada angry bird yang pertama dulu... Cumanya namapak sangat la deco angrybird tu agak kasar dan garang. Warna pun tak berapa terang, maklumlah guna fresh cream, nak letak warna banyak-banyak takut cair pulak.






S'berry sponge cake + s'berry jam & FC + FC




Kek bola ni pulak cheq sue refer di buku Kak Zeti yang menonjolkan banyak deco-deco sebagai panduan. Mula-mula nak buat warna hitam dan putih, guna pewarna dia jadi warna kelabu. Dah jadi tak cantik. so cheq sue mix pulak dengan warna merah, dan hasilnya jadi warna maroon. Mmmmm tak kisahlah ada ke tak bola kaler ni ye dak... Janji ada bentuknya ^_^. Harapnya kedua anak Kak Lia berpuas hati. Wassalam...




Choc sponge cake + s'berry jam & FC + FC & choc rice

Stylish Thankyou

10 comments:

Asyifa Mustaffa said...

cntiknya kak....jelez i tau...decoration sy x cmnie pun...huhuhu....

Qasey Honey said...

amboiii kak tliur cheq dbuat...tlg jgn batal puasaku...haha...cantik deco kek tu...

slm ramadhan n slmt bpuasa buat akak sekeluarga...

Qasey Honey said...

amboiii kak tliur cheq dbuat...tlg jgn batal puasaku...haha...cantik deco kek tu...

slm ramadhan n slmt bpuasa buat akak sekeluarga...

rahel said...

Canteknya kek angry bird itew...jeles i..

tun_telani said...

tun sampai skrg blm berjaya lg mendeko cantik2 camni.. huhu..

Gee® said...

Slmt Berpuasa Che sue...

Ayu said...

Assalam cheq sue..
wah cantik kek angry bird tu..akak so far belum buat design macam ni..
selamat berpuasa ya cheq sue..

nOOrsha said...

cutenya angry bird tu..rajin akak :)

selamat berpuasa ye kak :)

Asmara said...

saya suka deco yg mcm ni, tak terlalu banyak warna. simple dah boleh makan terus. kdg yg guna fondant, edible tu mcm was2 je nk makan. hihi..

kakbesah said...

salam Cheq Sue, tntu bdk2 tu seronok sangat tengok kek besday yg cantik sangat... msti dia rasa sayang nk potong kan! hihihi.