Jom menguih plak petang2 nih...
Alkisahnya siap bancuh apam ni pukul 11 pagi tadi, kunun2 nak hidang bila mek ngan cek balik motong.. alih-alih 15 minit kendian dah balik dah eh... hummmmm x sempat nak kukus, so cheq sue peram la dulu sat
Alkisahnya siap bancuh apam ni pukul 11 pagi tadi, kunun2 nak hidang bila mek ngan cek balik motong.. alih-alih 15 minit kendian dah balik dah eh... hummmmm x sempat nak kukus, so cheq sue peram la dulu sat
Sebenarnya resepi ni dah nampak di MyResepi...kalau Kak Fida punya banyak yang eggless... sudah tentunya bagus untuk kesihatan...ye la... telur tu kan penyumbang kolesterol...
pastu pagi td jugak tgk Mas ada tayang apam ni di blognya... tu yang teruja nak cuba jugak, bahan2 pulak x banyak, semua ada kat dapo...walaupun alat2 xcukup, selongkar la mana ada kat dapo mek ni . selalu time cuti memang cheq sue bwk balik semua bahan2 dan peralatan utk membaking, tapi kali ni termis penyukat ml pulak...ape lagi...guna botol air masak la... mujur ada gak
pastu pagi td jugak tgk Mas ada tayang apam ni di blognya... tu yang teruja nak cuba jugak, bahan2 pulak x banyak, semua ada kat dapo...walaupun alat2 xcukup, selongkar la mana ada kat dapo mek ni . selalu time cuti memang cheq sue bwk balik semua bahan2 dan peralatan utk membaking, tapi kali ni termis penyukat ml pulak...ape lagi...guna botol air masak la... mujur ada gak
Jom kita semak resepinya yang cheq sue ada oter sesikit
APAM KARAMEL TANPA TELUR
Sumber : Kak Fida MyR
Cuci mata : Mas Duniaku
Bahan-bahan:
- 150 g gula pasir
- 250 ml air
- 2 sb majerin
- 150 g tepung gandum*
- 1 sk baking powder*
- 1/2 sk bicarbonate of soda*
- 75 g gula halus (kurangkan jika tak makan dgn kelapa putih)
- 2 sb susu sejat
2 sb mentega cair- 1 sk esen vanilla
sedikit minyak masak untuk mengoles acuan lompangkelapa parut putih dikukus dengan sedikit garam dan daun pandan.
Cara-cara
- Sediakan gula hangus dgn menggoreng gula pasir hingga kecoklatan, tuang air sedikit2 dan 2 sb majerin hingga cair.Sejukkan.
- Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus.
Salam kunjungan...menarik resepi ni... senang2 singgah la ke blog saya ;)
ReplyDeletetq zuwairi... insyaAllah akan dikunjung balas
ReplyDelete