Tuesday, May 31, 2011

Tapioca Marble Cake


Pergh.... tgk ke n3 gempak kemain ehh.... he he he
semalam mek ada bawak balik ubi kayu kuning...banyak la jugak. so cheq sue selongkar la MyResepi sebab dah pernah ternampak kek menggunakan ubi kayu ni. selalunya kalau ubi kayu mek buatkan poli, ataupun kato, ataupun rebus je (kuih ni nama lain cheq sue x tau plak...) tapi kali ni saje nak tunjuk lain plak. ye la...sape tau kek ni dapat sambutan hangat.... kek ni pun cheq sue buat semalam... boleh buat sarapan lagi pagi ni.. rasa dia unik...sedap pada tekak cheq sue. sesape yang ada stok ubi kayu tu better try this recepi

jom tengok resepi yang di CnP dari MyR


KEK UBI KAYU
Sumber : AlongRoz MyR

Bahan-bahan

  • 1½ cawan (375g) Mentega cheq sue guna majerin
  • 1½ cawan Gula Halus cheq sue masukkan 1 cwn je
  • 5 biji Telur
  • 1½ cawan Tepung
  • ½ tin Susu manis
  • 1 sudu makan Baking Powder
  • 3 cawan Ubi kayu (sagat & tapis)
  • 1 sudu makan Vanilla

Cara-cara

  1. Pukul Mentega & Gula sehingga kembang. Masukkan 
  2. Masukkan Tepung, Susu pekat, Baking Powder sambil di pukul. 
  3. Masukkan Ubikayu & akhir sekali Vanilla. Sedikit pewarna kuning jika suka. cheq sue guna warna hijau je dan buat marble... tapi x berapa menjadi la. warna pun x terang
  4. Bakar 175 Celcius, selama 45-50 minit sehingga masak. cheq sue bakar dekat sejam lebih
  5. * kek yang terhasil ni agak berminyak, sebab cheq sue guna majerin je kot... (len kali kena kurangkan la gamaknya)



    5 comments:

    1. wahhh..ubi kayu pun boleh buat kek...sedap nih!

      ReplyDelete
    2. Siapa sangka kan??? Saya pun cam tak caye je...tapi rasanya memang unik dan sedap

      ReplyDelete
    3. Very nice this blog!!
      visit our blog at http://uhooi.blogspot.com/

      ReplyDelete
    4. wahhh...sedap nyerr...nk gi umah sue mintak sikit...hehe

      ReplyDelete
    5. meh la... tapi amik bau je boleh????... tq al

      ReplyDelete

    [Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]