Tuesday, May 31, 2011

Soft HONEY Bun

Selamat petang semua....
Tengah hari tadi, cheq sue ada buat satu roti... selalu dok campak dalam BM je...kali ni nak guna handmaker lak. Resepi ni cheq sue dapat dari e-book Ros JM... bahan2 dia tak banyak, cuma kena buat water roux dulu.
Jom kita semak resepi.. Ros, cheq sue CnP ye...senang nak tengok...

Rupe xde...rasa okeh

SOFT HONEY BUN
Sumber : Ros Jintan Manis

Bahan-bahan :
  • 250gram tepung roti
  • 1 1/2 sudu kecil yis
  • 2 sudu besar marjerin/butter/shortening
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar madu
  • 150ml susu segar atau air suam
  • 2 sudu besar water roux
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara-Caranya ( Jika Menggunakan Tangan)- Doh Roti
1. Satukan tepung roti ,marjerin dan garam di dalam bekas adunan dan buat lubang ditengah.
2. Kemudian masukkan susu segar, madu, water roux, di dalam tepung dan uli rata hingga menjadi doh.  Pastikan doh lembut dan elastik, kemudian letak  didalam bekas dan tutup dengan plastik wrap. Perap 45 minit hingga doh menjadi dua kali ganda.

CARA LAIN:
1.Masukkan semua bahan  ke dalam breadmaker, pilih menu dough dan tunggu sampai siap.
2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Uli 5 minit, kemudian bahagi doh pada 12     bahagian kecil dan letakkan dalam acuan petak dan biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 45 minit hingga satu jam.
3. Bakar dalam oven pada suhu 180C ke 170C selama 22 – 25 minit. 

* Gliss  mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven dan sejukkan atas redai, Simpan roti dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kelembutan roti, bun ini akan sentiasa lembut walaupun setelah dua hari. Selamat Mencuba.

Gambar????? ntah...xleh haplod lerrrr..................... tunggu naa 


Berjaya menghaplod gambar setelah berejam.... tuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii





2 comments:

A I said...

wahhh..buat roti sendiri ye...hmmm (xper la...beli je la...lagi senang...hehehehe...dasar pemalas kankan...)

Sue's said...

memang... paling senang beli je...hulur 2 3 riyal dapat le sebungkus.... :) ni time rajin je, time x rajin nak beli pun malas