Bumbu2nya CS lanyak aje dalam lesung...
Saje nak tayang tang tempoyak tu..
Sumber : Kak Besah MyR
Bahan-bahan
- 6 ekor ikan cencaru - 1.5kg (guna ikan kembung lg sedap) CS guna ikan cencaru seekor je
- 2 senduk tempoyak yg pekat (buatan sndiri, yg beli tu agak cair)
- 1 batang cili merah, 15 tangkai cili api kampung, 5 biji bawang merah - dihiris/dimayang
- 2 kuntum bunga kantan (elok yg kincup) - dihiris haluuus.
- 2 batang serai - dihiris haluuus.
- sedikit ikan bilis tumbuk (x bubuh pun x pe)
- 1 biji tomato - dicincang
- 1/2 sudu teh puri asam jawa (asam jawa extra)
- garam gula secukup rasa.
- bahan2 yang lain tu CS agak2 je sesuai dengan ikan nan seekor itu
Cara-cara
- Ikan dibelah belakang, setelah bersih, di lumur garam kunyit - ketepikan.
- Gaul semua bahan2 hiris hingga sebati.
- Campurkan tempoyak, gaul sebati, rasalah asam garamnya. ( suaikan rasanya). Tambah cili api jika kurang pedas.
- Sumbat sambal tempoyak ke dalam perut ikan penuh2.
- Ikat ikan dgn benang kapas 3 lapis supaya isi ikan tak meleding bila di goreng. Jika di bakar x pyh ikat pun x pe..CS goreng je...tak ikat pun sebab x sumbat tempoyak banyak sgt...
heheh...kite pon belom pandai makan tempoyak lagi...xtau la bila nk blaja2 makan...kalau durian tu, sebijik sorg pon boleh habih...tp tempoyak ni xtau la napa....
ReplyDeletenuni...kite sahut cabaran... kalau yg gulai masam tu x berapa lagi... ni pun baru try, alhamdulillah kena dgn selera
ReplyDeleteteringin sangat nak rasa tempoyak..
ReplyDeletetapi belum pernah makan..
masa study kat penang. roomate orang perak, janji nak bawa, nak suruh ayu rasa...
sampai skrang tak dapat rasa...
sue....
nampak menyelerakan ikan cencaru tempoyakmu itu
Alhamdulillah kak ayu... boleh jugak saya telan ikan tu he he he... saya pun bukan hantu tempoyak...tak tahu la lepas ni... :)
ReplyDeletesalam sue.. tak pernah pulak makan ni, mesti wangi masa digoreng kan
ReplyDeleteada tempoyak nanti boleh juga cuba
salam ibu... say pun 1st time cuba... nak belajar la katakan...memang sedap. berpeluh2 la jugak nak abeskan... :)
ReplyDelete