Friday, May 27, 2011

Cotton Soft Japanese Cheesecake

Hai semua. Assalamualaikum...

Pagi ni, cheq sue nak jamu mata korang dengan satu resepi yang cheq sue cuba dekat2 nak maghrib semalam.. dalam kategori cotton soft cheesecake, ini adalah kali kedua cheq sue mencuba. x la suke sangat cheesecake ni...tapi bila ada kawan dah try, kite pun sibuk nak testing gak.. jadik ke... tak ke... mana nak tau kalau tak buat.

COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE
Sumber : Alma MyResepi

Bahan-bahan 

  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu / whisker).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
Teknik au bain - marie (waterbath)
- letak adunan dlm dlm tin kek, 
- balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (double protection agar air xmasuk esp springfoam).  saya guna loyang biasa dan tutup dengan foil pada bahagian atas
- Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, lebih kurang ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar
*mula-mula buat au bain-marie ni taruk air sejuk, pastu tak tutup bahagian atas hasilnya kek jadi x berapa naik gebu dan hangit. Pengalamannnn.................

 inilah ghupenye keadaan membakar menggunakan teknik waterbath

 Tadaaaa... baru kuar oven... bagian tepi yang xde baking sheet jadik macam turun sket...agak2 xperlu lenser majerin x? Mmmmmm entahla ye..

 Entah ape bentuknya ni...

 kebetulan ada coklat lebih salut di donat, cairkan semula buat topping, tapi agaknya coklat tu masih agak panas, tercabut pulak nozzel dari piping bag. mujur dah dekat ujung2...kalau setompok kat tengah xleh nak cover dah... he he he... 

Yang ni dibawa ke sekolah...bagi kawan2 rasa... kalau idak, sape nak abeskan????

nymmmmmm.............



No comments:

Post a Comment

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]