Friday, December 16, 2011

Apam Keledek

 
 
Pagi tadi hujan lebat sungguh, nasib baik tak berlarutan. Memang syok tarik selimut tambah2 takde gangguan. Tapi dok kg ni bukan leh peram lama2. Sebelum radio tak berbayar berbunyi baik bangun cepat2. Masih tentang keledek. Kali ni buat apam pulak, pagi semalam projeknya. Yang ni memang best. Jika dibandingkan dengan apam nasi cheq sue lagi suka yang ni. Lembut, gebu dan ringan, langsung tak rasa keledeknya. Malah ada yang terkejut bila diberitahu apam ni dibuat dengan keledek. Pekena pulak dengan kelapa parut. Adehhhh... Kalau apam nasi, kadang2 nasi x lumat sangat bila diblend, tapi yang ni memang perfect! Jangan lak korang mintak2 ye, dah selamat abis licin dah ni...
 

Dengan menggunakan keledek oren (sama macam yang buat donat keledek), memang tak tambah pewarna langsung. Kak Nor buat dengan keledek ungu, cantik jugak warnanya. Masa mula2 bancuh tu x la terang, takut jugak jadi pucat tapi bila masak amboiiiiiiii lawa ngalahkan anak dara!! Buat apam ni jangan risau, kalau betul caranya memang menjadi. Kalau korang ada masa tu jangan lupa cuba okeh. Kalau takde ubi, boleh jugak ganti dengan kentang. Tun kat Teganung nu dah habis ke stok ubinya...kalau xde moh le try yang ni pulok... Wassalam...
 
APAM KELEDEK
(Olahan dr Apam Kentang)
Sumber : SecubitGaramNor67

Bahan-bahan:
* 1/2 cwn gula pasir ~ k.nor kurangkan sket dr sukatan asal
* 200 ml air
* 1 helai daun pandan
* 2 cwn tepung beras
* 1 cwn keledek
* 3/4 cwn tpng gandum
* sedikit garam
* 1 sk yeast
* 1 sk b.powder
* 250 ml susu cair ~ resipi asal guna santan

Cara-cara:
1. Keledek rebus di blend bersama dngn santan (biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b/powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati (K.Nor guna handwisk jer)
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.

* Cara K.Nor:

  • lepas adunan diperap 1 jam, masukkan ke dalam bekas kecil yg dah disapu minyak.


  • isikan 3/4 penuh bekas aje.



  • biarkan lg lebih kurang 10 minit (adunan akan naik sedikit lagi) ~ kalau tak peramkan sekejap, apam akan jadi agak padat tapi masih lembut. Boleh tgk perbezaan yang perap dan tidak



  • baru lah dikukus hingga masak

  • 4 comments:

    Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

    Cheq sue sedap ke??boleh la cuba.Macam2 ubi la ada kat kpg kan??jeles la kak Ros.

    Tihara said...

    alaa sedap nyer..teringin plak nak try :)

    Anonymous said...

    salam.. CheqSue,cantik sungguh kejadian apam ni.. ceria ;)

    cik cek said...

    Apam keledek...macam2 versi apam ada kan skrg ni...leh dicuba resepi ni...:)