BAHAN-BAHAN
200g tepung kek/tepung superfine ~ gandum
200g gula kastor ~Sue buh 100gm jeee saya masukkan 130g
110g mentega cair/minyak masak
100g air/susu cair ~ santan cair
40g serbuk koko
20g ovalet
6 biji telur gred A
1 st serbuk penaik
1 st emulco coklat ~ xde dalam stok
40g serbuk koko
20g ovalet
6 biji telur gred A
1 st serbuk penaik
1 st emulco coklat ~ xde dalam stok
PENYEDIAANNYA
Griskan acuan bulat 9".Lapik dengan kertas serap minyak.Panaskan ketuhar pada suhu 170'C.
Satukan gula kastor,ovalet,tepung kek,serbuk penaik dan telur di dalam mangkuk adunan.Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dangan kelajuan tinggi.
Perlahankan kelajuan dan masukkan air/susu, emulco coklat dan serbuk koko. Pukul lagi selama 5 minit.
Tuangkan mentega cair/minyak masak dan gaulkan dengan senduk kayu hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit atau sehingga masak.
Setelah masak, keluarkan dari ketuhar dan terus telangkupkan selama 5 minit agar kek tidak mendap.Kemudian terbalikkan semula dan biarkan kek sejuk sepenuhnya.
Satukan gula kastor,ovalet,tepung kek,serbuk penaik dan telur di dalam mangkuk adunan.Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dangan kelajuan tinggi.
Perlahankan kelajuan dan masukkan air/susu, emulco coklat dan serbuk koko. Pukul lagi selama 5 minit.
Tuangkan mentega cair/minyak masak dan gaulkan dengan senduk kayu hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit atau sehingga masak.
Setelah masak, keluarkan dari ketuhar dan terus telangkupkan selama 5 minit agar kek tidak mendap.Kemudian terbalikkan semula dan biarkan kek sejuk sepenuhnya.
pagi cheq sue.
ReplyDeletewahh cekci ye keknya. hehe.. kalau guna ovelet mmg kek insyaAllah menggebuuu gitu. amik resepi la. kalau rerajin leh try. permintaan kek kat rumah ni mmg tak pernah putus. hehe. mmg gebu lah kek ko sue
salam cheq sue...mmg nmpk menggoda kek span tu..makan cmtu pun dh kira ok kan, xyah nak hias bagai...hiiihi dasar pemalas...
ReplyDeleteSalam cheq..ohh sedapnya kek span..lama pula rasanya tak baking kek span
ReplyDeletesalam cheq....
ReplyDeletesemlm tadi baru buat kek span tapi x blh makan (org punya..) bila tengok cheq punya rasa2 mlm ni harus dibuat untuk perut ni..hihihi..
Salam CheqSu, semoga sihat selalu ya..kalau buat tiramisu, poslaju ke akak sikit ya :)
ReplyDeletelembut dan gebus! mmg sedap betul kalau wat base tiramisu nih.. kesiannyer kek tu, camner la blh jatuh rak oben ye.. xpela, bila kerat2 dh x nmpk dah cacar dia tu kan. yg penting sedap..
ReplyDeleteSalam Cheq Sue..waahh..rajin betul Cheq Sue bt kek..nmpk gebus sgt kek nii..msk list dulu lah..tringin jgk nk mencubanyaa :)
ReplyDeleteSalam Sue..rajin jugak kamu buat kek ek..jeles la..
ReplyDelete