Bahan-bahan :
1 kg tepung gandum
120 g gula halus
1 sk rata garam halus
140 ml minyak sayur/makan
5 sk rata instant yeast * (cth - Mauripan dll.)
450 ml air paip *
Cara-cara :
Satukan bahan *
Masukkan tepung, gula dan garam ke dlm mangkuk besar dan gaul rata.
Masukkan tepung, gula dan garam ke dlm mangkuk besar dan gaul rata.
Kemudian masukkan minyak sedikit2 dan gaul lagi hingga rata.
Akhir sekali masukkan air yeast sedikit2 dan uli hingga lembut dan tak melekit. Jika masih melekit, tambah sedikit tepung.
Doh yg sudah siap diuli, tidak perlu diperap. Boleh segera di buat pau.
Bulat2kan doh dan isi inti kesukaan masing2.
Goreng pau 1/2 msk dan simpan dlm freezer jika ingin membuat pau goreng instant. Atau kukus pau dan simpan dlm freezer utk pau kukus instant.
Inti pau pilihan seperti sambal tumis, kacang merah, kaya, kelapa manis, choc. dan lain2.
Adunan akan lebih lembut jika menggunakan food mixer.
jangan makan pau, nanti kena PAU
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Cheq..sedap pau ni.,.kedua-dua versi pun Menjadi kesukaan, nanti ada masa nak cuba jugalah resipi versi ni...
ReplyDeletesalam cheq sue...mmg kalau tgk resepi dia cm confius je kan, tp kalau dh cheq sue ckp lembut nnt liza pun nk try yg ni jugak la...
ReplyDeletesue..kalau nak elok cantik betuk pau tu masa bentukkan..sapu skit tangan awak tu dgn minyak....jadiknya pau elok licin..cubalah...:)
ReplyDeletehehe.. tun pun fail bab wat pau yg comel bulat2. mesti ada yg jadi bentuk alien ;p
ReplyDelete