INTI KACANG MERAH
Resepi : mama kastam tioman@MyR
Bahan-bahan ( Sekeluarga )
500 gm kacang merah
1 1/2 cawan gula pasir
1 keping gula kerek ~ tak masukkan
1 helai daun pandan
1/2 cawan minyak masak
**Cheq sue tambah tolak bahan ni untuk disesuaikan dengan jumlah kacang.
Cara-cara
Kacang merah di rebus sehingga empok. Mama guna pressure cooker, rebus selama 20 minit. sejukan kemudian rebus lagi sekali sehingga betul2 empok. Saya guna periuk biasa, rebus atas dapur gas
Tapis buang airnya kalau berlebihan. Masak lagi sehingga iarnya kering.
Masukan gula pasir, gula kerek, minyak masak dan daun pandan. Masak lagi sehingga terasa berat nak mengacau..pekat lah tu..
Bolih lah tutup api..dah siap..
Rajinnya...ira selalu beli ready made je
ReplyDelete@Wanieyra
ReplyDeletecuba resepi baru ira... nak habiskan kacang..