Tuesday, December 27, 2011

Blueberry Finger Bun


 
 
Hai semua... Wah, agaknya masing2 dah habis bercuti sempena Krismas, bermacam2 n3 ada di sidebar cheq sue nih. Entah bila nak selongkar dapur korang ni ekkk...jangan la sedih ya, cheq sue kalau kat kg memang payah sikit nak BW, komen mengomen ni, maklumlah tenet ni lemau kemain.

Moh kita tengok roti ni sat. Petang semalam buat manual untuk menghabiskan filling blueberry. Resepi ni diskodeng dari dapur Ros di Jepun nun. Tapi agaknya ada tersilap sukatan, roti ni kurang sedikit kemenjadiannya kerana walaupun lembut tetapi agak berat. Masa penaikkan pun adunan tak berapa nak kembang. Takpelah, nanti cuba sekali lagi insyaAllah pasti berjaya.



Roti ni sedap dimakan gitu aje, sebab adunannya agak manis, masam-masam bluberry tu mengimbangkan rasanya. Tak rugi mencuba. Sebenarnya roti ni menggunakan esen butterscotch (atau vanilla) tetapi cheq sue x masukkan sebab ayah x suka, tapi nampaknya dengan blueberry kat atas tu pun dia x berapa nak makan. Haishhhh selera orang tua, pasni kena buat roti biasa-biasa ajelah. Kalau korang ada masa tu, bolehlah cuba roti ni, di petang hari time2 hujan sebiji dua biji x sedar masuk ke mulut.... Wassalam...



BLUEBERRY FINGER BUN
  Resepi : Ros @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya
370gram tepung roti (tepung high protein)
80gram tepung gandum
2 sudu besar susu tepung@skim milk
1 sudu kecil butterscotch@esen vanila
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
40gram @ 2 sudu besar shortening@butter@marjerin
1/2 sudu kecil garam
6gram yis atau 2 sudu kecil yis
160ml susu suam@air suam
4 sudu besar water roux@ 1 sudu kecil bread softner @ bread improver
1 sudu kecil baking powder
4 sudu besar gula

(untuk topping, sedikit blueberry filling yang dimasukkan dalam platik bersih dan gunting di hujung nya supaya senang untuk di jalurkan atas bun ini nanti)

* untuk gliss*
ros guna egg wash dari (baki telur ditambah dengan 1sudu besar air dan beberapa titik esen vanila)

Cara-caranya ( Doh Roti)
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing, tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan selepas itu boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastik bersih dah letakkan doh di dalam plastik itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik
3. Selepas itu perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastik wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit atau satu jam.
4. Selepas itu,  tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, uli sebentar dalam 5 minit, selepas itu bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan bentukkan memanjang, susun dalam acuan petak, buleh juga diletakkan di atas dulang pembakar, pastikan bun tidak disusun terlalu rapat, supaya bun boleh naik dengan baik,  biarkan naik dua kali ganda.
Peringatan, acuan petak dan dulang pembakar mesti di alas dahulu dengan baking sheet supaya senang dikeluarkan dari acuan apabila siap di bakar nanti.
5. Gliss permukaan bun dengan egg wash dan jalurkan dengan blueberry filling, akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.
6. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

3 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Cheq..sedapnya tgk roti ni..dapat makan suam2 mesti sedap ni

nurpiska said...

cheq sue, sy tngah puasa ni,adoi trlior da ha tngok roti blueberry ni..

Liza said...

salam cheq sue..rajin betul meroti yer...mintak sikit, sedap ada blueberry kat atas tu...hihihihi