Thursday, December 22, 2011

Roti Putih Madu Harum Vanila (Butterscotch) ~ Ha Ha Ha...


 
 
Camana dengan keputusan PMR? Mungkin ada di kalangan teman2 merupakan guru ataupun ada anak2 yang akan mengambil keputusan pada hari ini. Cheq sue masih menunggu keputusan tiba di sekolah, dengar2nya ada senyuman, tapi wallahu'alam. Kat sini sejak semalam hujan gerimis mengundang, memang sejuk abes...
Meh kita hilangkan debar keputusan PMR dengan RPMHB ni. Kemain panjang namanya. Roti ni cheq sue buat semasa sampai di CH 2 hari lepas, dan masih ada beberapa biji belum habis. Laburkan aje semua dalam BM dan bakar. Resepi pilihan tentunya dari blog Jintan Manis. Kebetulan ada print e-booknya, so dah senang sikit. Sebenarnya roti ni menggunakan esen vanila sebagai agen bau, tapi cheq sue tukarkan kepada esen butterscotch, sebab tu kena bagi nama lain sikit. Mintak halal ye tuan nye resepi. Cuma, agaknya esen butterscotch tu x match dengan madu, tak terbau sangat wanginya. Masa uli tu memang semerbak, tapi bila dah masak, dah jadi kurang. Nanti lain kali nak cuba guna esen vanilla pulak.




 
Dengan menambahkan water roux dan telur, roti ni memang ringan dan gebu. Cuma pada tekak cheq sue agak tawar, memang sesuai sangat di makan dengan kopi atau teh panas. Di dalamnya pula cheq sue letakkan sedikit kismis hitam sebab xde filling untuk inti.



 
Kalau korang ada kelapangan tu, boleh la cuba resepi ni. Memang dapat agak banyak, sampai 3 kali makan pun tak habis lagi. Musim2 hujan camni sesuai kalau nak dijadikan sarapan atau minum petang.  Mmmm jumpa nanti eh... Wassalam...

ROTI PUTIH MADU HARUM VANILA (BUTTERSCOTCH)
Resepi : Ros Jintan Manis
Sumber : E-book Ros Jintan Manis

- kuantiti bahan di bawah untuk 1 acuan roti sandwich dan 1 acuan petak 18cm.
 
Bahan-bahan ( untuk doh roti)
500gram tepung roti
3 sudu besar madu
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 sudu besar gula
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
3 sudu besar shortening@lemak sayuran
220ml air suam
6gram yis ( jenama Mauripan)
4 sudu besar water roux
1 sudu kecil garam
beberapa titik esen vanila ~ cheq sue ganti dengan esen butterscotch, tapi x berapa harum la...
 
* untuk gliss dan topping*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu


Cara-caranya ( Doh Roti)
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dan letakkan doh di dalam plastic,
ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbuk kan doh bagi mengeluarkan angin.
4. Bahagi doh pada 2 bahagian, 1 bahagian di bahagi dua dan bulat-bulatkan setiap satu, masukkan dalam acuan sandwich loaf dan 1 bahagian lagi di bahagi pada 9 bahagian kecil dan bulat-bulatkan, susun
dalam acuan petak 18cm, Biarkan doh naik dua kali ganda, masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit ke 1 jam, gliss permukaan doh dan bakar pada suhu 180 darjah selama 16-18 minit atau sehingga permukaan bun
perang.
5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutannya.

4 comments:

chikadakbiru said...

salam...amboi harumnyaa bau sampai disini...mintak sikit boleh..

sitiezahim said...

salam che su...kenapa tajuk entri ada ha ha ha? hihihihi

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum..sesuai sangatlah roti ni cicah ngan kopi o panas...sedapppp nya sungguh asyik sekali

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Mak aii....terasa lapar pula....semerbak harumnya sampai ke cni