Bahan A
2 cwn tepung gandum/superfine
¾ cwn serbuk koko
2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil b.powder
¾ cwn serbuk koko
2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil b.powder
Bahan B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan (saya guna minyak masak)
1 cwn air panas suam
1 sudu besar coklat emulco x masukkan, xde stok
3 biji telur
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan (saya guna minyak masak)
1 cwn air panas suam
1 sudu besar coklat emulco x masukkan, xde stok
3 biji telur
Cara-Cara
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn A ke dlm bahan B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah atau sehingga masak.
Guna loyang 8x8
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn A ke dlm bahan B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah atau sehingga masak.
Guna loyang 8x8
TOPPING MUDAH YANG SEDAP
1/2 cwn serbuk koko saya ganti dengan milo
1 cwn gula guna 3/4 cawan
2 1/2 cwn air (saya guna susu cair)
1/2 cwn tpg jagung
2 sudu besar majerin/ butter
1 cwn gula guna 3/4 cawan
2 1/2 cwn air (saya guna susu cair)
1/2 cwn tpg jagung
2 sudu besar majerin/ butter
Cara- Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila dah siap, sejukkan sebentar dan sapu terus disekeliling kek. Hias ikut kreativiti masing2.
Cheq sue,..kalau dah 8 bintang..sedap dah tu..
ReplyDeleteacik pun kalau buat mesti failed tang topping..
c,sue,mlm ni klu rajin sy nk wt kek coklat gak tp kukus la,klu xrajin berkubur je la niat dihati ni.he3
ReplyDeleteAssalamualaikum Cheq Sue,
ReplyDeletewaduh terliurlah tngk topping coklat yg meleleh tu...mmng senang buat kek ni kan..sedap plk tu..
cheq sue..kalau tak abis yg separuh lg ty meh la hantar ke TM..kami rela habis kan hahahah..resepi yg ni mieza belim lagi cuba..dok nak mencuba salted caramel brownie pun tk menjadi lagi..kek cekelat mmg pilihan hubby mieza sepanjang masa..topping tu nampak sedap je cheq sue..
ReplyDeletewooooo....kalau dah 8 bintang punya kek, mesti hilang anak mata warna hitam bila menelannya.....mmmmm..yummy!
ReplyDeletekreatifnya, buat topping guna milo...sedap aje tu,lebih sedap kot dari cekelat.
Salam CheqSu, lama tak sempat nak singgah sini.dah macam2 resepi/menu tertinggal
ReplyDeletebak seketul kek coklat tu..tak pun baling je luar skrin!:)bebaik tau takut pecah lak skrin nanti