AYAM PULUT KUKUS
Resepi : Kak Diana @ Skyblue
Bahan – bahan :
1 keping peha ayam _ d potong kecil
1 cawan beras pulut _ d cuci dan toskan
2 keping cendawan shitake kering _ d rendam dalam air panas dan d hiris nipis
1 keping black fungus kering / cendawan telinga kera _ rendam dalam air panas dan hiris halus x masukkan
2 inci halia _ d bersihkan dan d tumbuk kasar bersama kulitnya.
3 ulas bawang putih _ d cincang
1/2 tsp serbuk lada putih
Secubit Garam
1 cawan beras pulut _ d cuci dan toskan
2 keping cendawan shitake kering _ d rendam dalam air panas dan d hiris nipis
1 keping black fungus kering / cendawan telinga kera _ rendam dalam air panas dan hiris halus x masukkan
2 inci halia _ d bersihkan dan d tumbuk kasar bersama kulitnya.
3 ulas bawang putih _ d cincang
1/2 tsp serbuk lada putih
Secubit Garam
Bahan-bahan A :
2 tbsp sos tiram Maggi
1 tbsp kicap cair Loon Kee
3 1/2 tbsp minyak bijan
1 tsp perencah pati ayam Tumix
1/3 cawan air
2 tbsp sos tiram Maggi
1 tbsp kicap cair Loon Kee
3 1/2 tbsp minyak bijan
1 tsp perencah pati ayam Tumix
1/3 cawan air
Cara-cara :
Gaul ayam bersama secubit garam dan serbuk lada putih.. Ketepikan.
Panaskan minyak bijan d dalam kuali dan tumis bawang putih bersama halia hingga garing.
Masukkan kedua² jenis cendawan dan goreng seketika.
Kemudian masukkan ayam dan gaul rata.. Goreng 1-2 minit.
Tambahkan bhn² A dan biar sehingga ayam suku masak.
Kecilkan api dan masukkan beras pulut dan goreng 1 minit.. Tambahkan air dan gaul rata.
Pindahkan ke dalam mangkuk tembikar atau bekas yang sesuai
( Diana kukus selama 45 minit menggunakan pengukus elektrik ). cheq sue kukus biasa aje, dalam 1 jam
( Diana kukus selama 45 minit menggunakan pengukus elektrik ). cheq sue kukus biasa aje, dalam 1 jam
Boleh kukus menggunakan dapur biasa yer ( lamanya mengukus bergantung kepada kekuatan api tersebut ).. Kukus sehingga masak.. Hidang ketika ianya masih panas.
dia dah buat dah..kita tak tau nak buat bila..tak dek ayam lak kat umah..ish..geram tengok....:)
ReplyDeleteKak cek tak penah makan...tak penah buat...sedap tak cheq sue...nampak menyelerakan...yummyyyy...pulut ngan ayam...fuhhh...
ReplyDeletenk try blh cheq sue.?
ReplyDeleteSedapnya loh mai kai...
ReplyDeleteKakak pernah makan tapi tak tahu nama kerana tak pernah masak pun... baru tahu nama dia di sini...
ReplyDeleteSalam Cheq sue kak ros baru senang sikit nak lawat dapur kawan2.Wah dah pandai tu buat masakan cina.Suka tak?
ReplyDeletedah buat dah yer cheq sue.. terima kasih sudi cuba resipi nie cheq sue.. ^_^
ReplyDelete