Bahan-bahan ( 9 biji )
120 ml susu cair
250gm tepung roti
1 biji telur saiz B (kalo telur AA, guna 1/2 jer)
40 g butter
40 g gula kastor (boleh lebihkan gula jika suka manis)
1/2 camca teh garam
1 camca teh yis mauripan
1/2 sudu teh strawberry emulco
beberapa titik warna pink/merah (untuk memberi warna)
Bahan-bahan lain
-jem strawberry secukupnya
-kelapa parut kering cheq sue guna kelapa segar
Untuk glis : telur + susu cair -dipukul sedikit
Cara-cara
Masukkan kesemua bahan mengikut turutan kecuali bahan lain dan glis ke dalam bread maker. Pilih setting utk doh dan on kan. Tunggu sampai siap. Sapa yg takde breadmaker tu, uli sume bahan hingga lembut.
Keluarkan doh dan tumbuk utk membuangkan udara. Bahagi 9 dan bulat2kan. Rehatkan 10 minit.
Biarkan naik sekali ganda (lebih kurang 35 minit).
Gliskan permukaan bun dengan telur dan susu cair
Paipkan jem strawberi ke atas bun, dan tabur dengan kelapa parut
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 minit atau sehingga masak.
lembut betul nmpk roti tu. mesti wangi je time bakar sbb ada kelapa atas tu kan.
ReplyDeleteSedapnya..umi dan anak2 memang suka cuba resepi roti baru..masuk list la dulu...sebelum tu, bak seketul..terliur la
ReplyDeleteperggghhh sedapnya roti...ada lagi tak? hihiihi
ReplyDeletewaduhh..dashat2..tergoda ngan bun ni..gebusss..ada rasa stoberi n blueberi lagi... huhuh..klo dekat da gapai seketul dah :)
ReplyDeleteAslmkum Cheq Sue.lembutnya roti tu...geram tengok dg inti blueberry..kalau dpt 2-3 ketul sedapnya buat minum ptg...
ReplyDeletekak sue, mmg nmpk lembut dan gebu roti tu. rasa lg sedap ni cicah air pun best!
ReplyDelete