Kacang Dal Goreng Rangup
Time petang2 camni, memang masyuk kalau dapat mengudap jajan kan? Apa kata korang try kacang dal goreng ni, tapi kena pastikan gigi korang tu penuh dengan kalsium la ya... Kalau agak2 nanti korang sakit gigi dek kacang ni cheq sue x mo tanggungjawab.
Memula plan nak buat sambal dengan kacang dal ni, tapi at last tetiba nak cuba goreng sebab dah pernah makan dulu camni cuma tak ingat kat mana. Memang ralik dok mengunyah benda ni tau. Tapi kena pastikan kacang dal tu jenis yang lembut, yang boleh hancur, bukan yang sejenis lagi tu, kalau guna yang tu patah gigi agaknya! Apapun, korang tengok lah dulu, mana tau boleh buat untuk makan-makan.... (*_*)Wassalam...
KACANG DAL GORENG RANGUPResepi : Cheq Sue Bahan-bahan :2 genggam kacang dal - rendam 2 jam hingga kembang2 tangkai daun kari5 biji cili kering - hiris Secubit garamMinyak untuk menggoreng
Cara-cara :Gaulkan dengan secubit garam kacang dal yang telah dibersihkan Panaskan minyak, goreng kacang dal 2 3 minit, kemudian masukkan daun kari dan cili kering. (Tak perlu goreng lama-lama nanti kacang tu overcook dan jadi keras)Angkat dan toskan minyak.Dah siap pun.......
As'salam sdp ni lemak2 kacang dal...ada rasa pedas2 kari...leh le cuba ...ptg2 sambil negok tv or jln2 jauh dlm kereta leh kunyah2 kan...tq resepi...
ReplyDeleteowh.. ada 2 jenis ke kacang dhal nih? agak2 gigi tun abih serpih kalau gigit nih.. tun dh tua2 ni baru la nk minum susu tambah kalcium, dulu2 mmg x suka minum susu kecuali susu coklat dlm kotak. hehe
ReplyDeletesalam perkenalan. resepi yang ringkas dan mudah! boleh cuba ni. saya minat sgt dgn watermark ila. pakai software apa dan mcm mana nak buat? Kalau sudi boleh beri tunjuk ajar. terima kasih.
ReplyDeleteAlamak kena pi checik gigi dulu ni.
ReplyDeletesalam cheq sue..
ReplyDeletedtg nk mintak izin cnp resepi nie yea...ptg smlm dh buat kacang dhal nie..