Bahan-bahan (6 biji )
250g tepung roti
15g butter
20g gula
4g garam
1 biji telur
170ml susu (jumlah sukatan susu campur dgn 1 biji telur)
1 sudu kecil (3g) dry yeast
bijan secukupnya
Cara-cara
Masukkan semua bahan-bahan kecuali bijan ke dalam breadmaker. Pilih untuk buat doh. On kan.
Bila dah siap, keluarkan dr breadmaker. Tumbuk-tumbuk utk keluarkan angin. Bahagikan kepada 6. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
Ambik sebiji roti. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Buat semula bentuk bulat. Ulang sampai habis. Biarkan roti naik 2 kali ganda.
Sapu/semburkan permukaan roti dengan air. Kemudian taburkan bijan. Bakar dengan suhu 180C selama 12-13 minit.
suka bg ank bekal beger tp rotinya kita beli jek..haha..harus jugak buat tp kalo buat hari2 kna makan beger la ek..
ReplyDelete@Anna Qawina
ReplyDeletekalau tukang perabih tu ramai x masalah kan ana...kalau idak jenuh nak membeger sorang2..
org ada BM best la kot nak buat roti hari2...main campak2 aje kat dlm tu. huhuh...kite ni masih lagi ketinggalan menguli roti pakai tangan dgn tulang 4 kerat ni.terliur plak tengok beger ni...
ReplyDelete@nuwairani ismail
ReplyDeletehaaaa...tadi dah kuar azam berderet, buleh la tangkap 1 BM tu nani...baru sedap nak meroti
Teringin gak nak buat bn burger sendiri. Kena habiskan stok roti yang ada dulu
ReplyDeletecik sue.. i like .. ada double daging tu. naaakkk.. memang suka guna resepi kak yani ni. best
ReplyDelete@Kak Sam
ReplyDeletedah ada BM ni, jarang2 sgt nak beli roti kecuali yang payah2 nak buat tu je kak sam...nanti akak cuba la ya, x rugi punya
@izahdaut
ReplyDeletebukan beger double tu jah, tapi beger spesel sebab ada telur, memperabih stok...
bestnyer roti burger ni...pernah juga cuba resepi ni:)
ReplyDelete