KUIH BAKAR KENTANG
Resepi : Kak Jun
Sumber : Izah
Bahan-bahan (1 family)
2 biji ubi kentang-rebus n kisar/lecek
1 biji telur
2/3 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
pewarna kuning atau hijau
1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan
3 sudu susu cair (ni akak tambah)
Cara-cara
Kacau telur dan gula. masukkan tepung dan santan. kacau rata dan tapis.
Tuang dalam ubi kentang tadi dan kacau rata. Masukkan minyak sapi cair tadi dan gaul sebati.
Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sebentar dan tuang adunan. masak atas api kecil, tabur bijan jika suka.
* jun masak dalam acuan kecil2 dan bakardalam oven selama 15-20min
Assalamualaikum cheq sue...
ReplyDeleteakak lom perna buat lagi kuih bakar kentang nie.. mmg nampak sedap sgt tgk... makan panas2 nie sedap nie kan cheq sue
cHEQ SUE,KUIH BAKAR KENTANG KE KELEDEK KE MMG SEDAP,DAH PENAH TRY GUNA RESEPI NIH..Adeiii urup besaq lak,Amboi depa guna Sm eks..BESTKAN GUNA sM,MMG SNG NAK KLR N XTINGGAI KESAN..
ReplyDeletecheq sue,
ReplyDeletesesekali layan kuih bakar mmg sedapkan..resipi yang nie akak suka pelbagaikan..pernah buat guna keledek juga..hokey ajer kejadian nyer..
salam..mmg sedap kuih bakar kentang ni..lemak2 rasanya tu..best :)
ReplyDeletesamalah kita yerk, k.gee pon buat kuih bakar tp tak sempat nk n3 lagi...sedap, lebih2 lagi kerak dia kan...
ReplyDeleteas'salam mmg sdp kuih ni suka mkn ank2 pun suka...lama pulak x buat..
ReplyDeleteterliurnya dni tengok kuih ni.. tak sabar nak beli over nak baking2 :D
ReplyDeletewah..jelita sungguh kuih itu..jom join contest sy :)
ReplyDeletewah..jelita sungguh kuih itu..jom join contest sy :)
ReplyDeletepatut la cantik..pakai sm rupanya..:) kuih ni kita tak cuba lagi...
ReplyDeletesue...inti kastard tu elok masak dulu....tapi kalau ikut sukatan tu cam tak cukup susu dia tu..kena tambah air skit kalau dak kastard tu tak masak....kita paipkan sue kastard tu..tapi sebabkan kita duk lapis2kan utk habiskan inti tu..tu yg rupa dia cam dah berterabur...kikiki..kalau ada lebihan kastard boleh jadikkan inti kat dlm bun tu...
cheqsue..acik pernah jugak buat kuih ni..memang sedap..lembut je kan..
ReplyDeletemacam xpenah makan la..errr.
ReplyDeleteleh plak macam.huhuhu