Sunday, January 29, 2012

Cucur Bom Manis


 
 
Amboi anak dara, dah tengah hari baru keluar n3 sarapan. Orang dah sibuk nak lunch, kita? Nampak gaya kena lunch kat kedai dah ni, apa pun tarak lam peti ais... Tak pun lunch je kat Ipoh....amacam??? Biasa la dah balik rumah sendiri ni, xde nak kisah sangat. Kalau kat kampung time ni dah dua kali makan pun...
 
Orang lain sebenarnya dah lama mengebom dengan bom manis ni, cheq sue pulak asik tertangguh aje nak buat. Bukan payah pun, macam buat cucur biasa aje, tapi biasalah bila xde angin nak cuba, kompom tak jadi. Tapi cucur ni memang sesuai sangat la nak digandingkan dengan teh O ke kopi ke time2 sarapan atau minum petang. 

Sebab nak makan sorang, cheq sue buat ni dalam setengah cawan aje. Tak la dapat banyak, sekali makan habis je. Kot2 ada teman leh jugak buat lebih sikit. Teringat lak adik2 kat kampung...entah makan ape deme ye... He he he... Okaylah...sape2 yang belum mengebom tu sila2lah cuba... Wassalam...




 
CUCUR BOM MANIS
Sumber : Anna Qawina

Bahan-bahan :
1 st yis
1 cawan tepung gandum
2 sb gula
3 sb susu pekat manis
secubit garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
Campurkan yis, gula, susu & sedikit air..larutkan..Ana biar sampai pekat berbuih.
Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
Perap aduna dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng
Panaskan minyak masak.
Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan & goreng hingga keperangan.
Hidangkan..yummyy...

6 comments:

  1. makan dengan sambal bilis sedap nih

    ReplyDelete
  2. COMELNYA..MOLAT2 JEMPUT2 NI :)

    ReplyDelete
  3. banyak2 bom, bom ni aku suke. hehehe.. mmg best. anak2 aku pun suke

    ReplyDelete
  4. buat untuk minum petang pun best juga kan Cheq Su

    ReplyDelete
  5. makan sambil tengok AJL pun best

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]