Bahan-bahan :
Beras pulut - cuci 2 cawan
Air - utk tanak pulut
Nise / gula melaka 5 keping
Kelapa putih 1/2 biji ~ kulit hidup
Garam
Beras pulut - cuci 2 cawan
Air - utk tanak pulut
Nise / gula melaka 5 keping
Kelapa putih 1/2 biji ~ kulit hidup
Garam
Cara-cara :
- masukkan beras pulut dan air secukupnya ke dlm periuk dan tanak macam biasa.(sukatan air utk masak pulut mesti lah kurang dr sukatan beras pulut).
- bila dah 3/4 masak,bubuh nise /gula melaka dan perlahankan api.
- gaul sebati bila nise dah mula mencair.
- biarkan pulut masak sempurna dan warna pulut kecoklatan.
- tutup api,biasanya pulut ni sedap mkn masa sejuk.
- kukus kelapa pth dlm 5 minit utk mengelakkan dpd cepat rosak.
- angkat dan gaul dgn sdkt garam.
- sedia dihidang bersama pulut td..
- masukkan beras pulut dan air secukupnya ke dlm periuk dan tanak macam biasa.(sukatan air utk masak pulut mesti lah kurang dr sukatan beras pulut).
- bila dah 3/4 masak,bubuh nise /gula melaka dan perlahankan api.
- gaul sebati bila nise dah mula mencair.
- biarkan pulut masak sempurna dan warna pulut kecoklatan.
- tutup api,biasanya pulut ni sedap mkn masa sejuk.
- kukus kelapa pth dlm 5 minit utk mengelakkan dpd cepat rosak.
- angkat dan gaul dgn sdkt garam.
- sedia dihidang bersama pulut td..
Cheq su nak jugak....lamanya nak makan.
ReplyDelete@Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
ReplyDeletejom la kak ros, ada lagi ni, tak larat nak habiskan sensorang! :)
salam cheq sue...liza pun dah lama xbuat ni....ingat esok nk buat la, terliur pulak tgk kat sini.....hihihihihi
ReplyDeletelama sangat tak makan pulut... tumpang sinilah...nyum...nyummm sampai kenyang he hehehh
ReplyDelete@Liza
ReplyDeletebila dah lama2 tak makan, memang sedap nak menyantapnya... kalau buat tu mesti seisi keluarga suka kan..
@Amie
ReplyDeletejuadah tradisi ni kak, kalau ada masa tu boleh la cuba ya.. gerenti tak menyesal
wah...lama tak mkn menu gini...nak sikit blh?
ReplyDeletewah...sedap ni...manis, lemak...pulut...uuuu...tak tahan tgk !!
ReplyDeletewahhhhhh!!!! rindunyer pulut manis niii! bila dgr pulut pagi terbayang pulut ngan ikan kering.. tgk pulut manis ni mmg nostalgia betul. masa kecik2 dulu selalu mkn ni. dpt pulak kelapa parut yg muda2 sket, fuhh.. mmg menitik air liur nih.
ReplyDeletewah tengok pulut ni rasa tak sabar nak balik kelantan..tp sayang tak bole makan sbb diriku masih dalam pantang..wawawawawa
ReplyDeleteSedapnya mkn pulut pagi2 lagi..tambah ngan secangkir teh o...sedap wo..
ReplyDelete@Anna Qawina
ReplyDeleteDah habis la ana, nanti lain kali cheq sue buat eh...boleh makan sesama
@Cendana Kasih
ReplyDeletehaaa...tu tandanya akak kena cuba buat la tau..
@tun_telani
ReplyDeletetun...kalau dok kg xpe, boleh request dengan mak, tapi dah jauh2 gini kena la buat sendiri
@Totie@Tomy
ReplyDeleteish ish ish...jangan dok nak makan macam2 lagi totie, kasi sihat dulu betul2... :)
@rahel
ReplyDeletemmmm...macam tu la nampaknya rahel, sesekali dapat bersarapan dengan pulut memang sedap!
rindunya nak makan pulut pagi di pagi hari..kalo kelik kampung, mestii beli ni.
ReplyDelete