3 batang terung - belah 2
sedikit garam
sedikit minyak masak @ minyak jagung
Bahan-bahan (untuk air asam)
10 biji cili padi
2 inci belacan bakar
1 biji bawang besar -didadu
Asam jawa - sebesar duit 50 sen
garam.
gula secukup rasa
Cara-cara
terung setelah dibelah 2, lumur dengan sedikit garam & sedikit minyak masak @ minyak jagung.
grill atas stove atau bakar didalam oven hingga empuk. ketepikan.
untuk air asam jawa, tumbuk cili api dgn belacan bakar hingga halus.
kemudian masukkan garam & gula secukup rasa. gesek dengan anak lesung.
cairkan asam jawa dengan air masak, curah ke dalam lesung tadi. gaul seketika dan rasa serta tambah apa yg kurang.
Kalau berbuka hari ini macam nak buat je resepi ini....
ReplyDeleteas-salam Cheq Sue
ReplyDeletetengok je dah berselera..terliur je tngk Terung Bakar & Air Asam tu..mesti sedap ni kan..
terung bakar ni mmh kategori sayur emergency ..kalau malas nak masak je..bakar je la..laagi sedap.
ReplyDeletekalau makan ngan kicap+cili padi+limau, sedappppppp. terangkat
ReplyDeletesalam cheq sue...bestnya lauk, ni betul2 bukak selera ni...fuhhh
ReplyDeleteFuhhh sedap tuh cicah ngan air asam,nak palk mngan nasi panas,adeiii xpasan dah org lalu kat belakang,anak nangis pon wat dek dulu nih.hehe..
ReplyDeletethanx cheq sue sudi cuba resepi simple n mudah ni.. :) nmpak sedap tu:)
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletememang saya sangat suka terung bakar & air asam ni..sungguh menyelerakan..
Tergoda dgn entry ni.. nak cari terung kejap lg.. :D
ReplyDelete