Tuesday, January 24, 2012

Rojak Mee

 
 
Cuti, cuti jugak! Makan, makan jugak! Aktiviti masak memasak tetap berjalan seperti biasa. Walaupun kenduri kendara merata-rata, tapi selera tetap kena realisasi di rumah. Macam juga rojak mee ni, dah ramai yang buat, resepi sebenarnya merupakan resepi untuk rojak tepung tetapi boleh dipelbagaikan samada ingin membuat rojak tepung atau rojak mee atau rojak ayam. Semuanya bergantung pada citarasa masing-masing. Selera cheq sue ni sudah tentulah rojak mee. Pewwwwww.... meleleh!!!
 


Walau bagaimana pun rojak mee ni agak kurang aksesorinya, xpelah ada telur rebus dan timun tu dah cukup. Kalau ditambahkan beberapa bahan lagi memang la lagi sedap, tak dinafikan. Nanti nantilah buat kemudian, kita letak kasi kaw-kaw punya!
 
Tq pada tuan punya resepi dan tahniah juga kepadanya yang baru dapat baby girl, semoga lepas ni kehidupan Kak Hana sekeluarga akan lebih bahagia. Mmmmm, tak pastilah pulak Kak Hana ke bukan Kak Hana... entah2 kita yang lagi older dari dia. He he he... Apapun pada yang belum cuba tu, memang sesuai sangatlah dibuat time2 cuti ni, banyak sikit tukang perabihnya. Wassalam...



ROJAK MEE @ ROJAK AYAM @ ROJAK TEPUNG
Resepi : Kak Hana
Sumber : Kak Asma
 

BAHAN-BAHAN :
 

UTK KUAH
10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
40g kacang tanah - goreng & blend
40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
*segenggam udang kering
*sebiji bawang besar
*5 biji bwg merah
*3 ulas bwg putih
gula melaka
air secukupnyer - dlm 6-7cwn
garam, gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)

UTK TEPUNG ROJAK
2 cwn tepung gandum
satu sudu makan rata yis
3 sudu gula
garam
air
1/2 sudu teh baking powder (akak tambah) kita tak bubuh
pewarna kuning - optional
myk utk deep fry

BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!
Timun - hiris, tauhu - goreng n hiris, tempe goreng - hiris, sengkuang - hiris, salad lettuce - hiris, kangkung celur (optional), taugeh celur (jika suka), telur rebus (& goreng) - belah dua,  kentang - rebus n belah2 (bleh goreng dulu),  ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam,  mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee

CARA-CARA :
UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer! bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!

UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
perap adunan selama 1 jam.
panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.

CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)

3 comments:

  1. Salam Cheq Su..moga sihat sokmo ya..tengok rojak mee kamu teringat rojak mee mamak..perghhh!

    ReplyDelete
  2. cheq sue..kegemaran acik ni..kalau pi makan dikedai..acik selalu mintak rojak mee..

    ReplyDelete
  3. aduhh! dah lama tak mkn rojak mee!! terliurrr!

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]