Bahan-bahan
1 kg sotong besar - cuci,potong bulat 1cm tebal & tos kan atas penapis.
7 ulas bawang putih - ditumbuk*, 2 sudu mkn rempah kari ikan* & 1/2 sudu mkn garam*
2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung beras
4 sudu makan rempah kari ikan cheq sue masukkan serbuk cili
1 sudu teh garam
*semua dimasukkan dlm bekas bertutup lalu digoncang2 supaya bercampur rata.
Cheq sue tambahkan sedikit serbuk cajun
Cheq sue tambahkan sedikit serbuk cajun
2 biji telur dikacau ringan & minyak utk mnggoreng terendam.
Cara-cara
gaul sotong yg tlh dihiris bulat bersama bahan2bertanda* - ketepikan.
pastu, celup sotong satu persatu dlm telur & terus golekkan dgn tepung campuran tadi.paling senang, goncang je bekas bertutup tu supaya tepung menyaluti sotong dgn rata.cheq sue golekkan aje dalam tepung tu
seterusnya goreng lah sehingga keperangan. jangan goreng terlalu garing nanti sotong akan jadi liat.
Assalam cheqsue, mcm mana ayam boleh jadi donosour tu?..hehe menarik nama tu tapi sedap kalau dpt meratah tu.
ReplyDeleteini feveret di zaman belajar dulu...selalu beli kat pasar malam je...
ReplyDeleteSalam kak sue! ooowwwwhhhh... teringin jugak nak tahu apalah bhn yg diguanakan kat ayam goreng tu kan ehehe.. kita kalau ada pasar malam suke betul beli rangka ayam hihihi.. best gigit2 tulang ayam :D pastu korek2 isi yg melekat kat tulang ayam tuu :D
ReplyDeletesue kita pun kalau pegi pasar malam suka beli rangka...hehehe..memang sdap la rasa ayam rangka yg dijual dari masak sendiri...hehehhe...tapi sekarang ni harga memang mahal betul...
ReplyDeleteAssalam,
ReplyDeleteDah lama tingin dan gigit dinosor...