PASTRY
200g butter
80g gula aising
360g superfine flour
1biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila
FILLING :
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanila
pewarna kuning
Cara-cara
Pukul butter dan gula sampai kembang.
Masukkan telur sedikit demi sedikit.
Masukkan tepung sampai jadi doh.
Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.
bestnya tart..suka..dah lama teringin nak buat sendiri tapi tak tau la bila nak tercapai hasrat...kekeke
ReplyDeleteanak2 acik pun suka tart telur ni.tapiacik belum pernah cuba buat
ReplyDeleteCheq Sue,gue pun nak juga mamam tat telor..bole buatkan utk gue..hehe..
ReplyDeletecantik header baru! ^^ suka kaler purple.
ReplyDeletetun suka mkn tat telur! tp dh 2rg je kat umah ni, malas nk buat. hasben tun kurang sket mkn tat telur, xtau la nape.
x berapa suke sangat tart telur.. suke blueberry cheese tart.. nyum²
ReplyDeletesedapnya...salin resepi dah berkali2..nak buat belum kesampaian...tunggu lagi. tq kasi tengok
ReplyDeleteWah! Cantik comel tart telur tu... makan 3 biji tak cukup ni!
ReplyDeletebetul2 saya pun pernah buat pastu mcm bazir tertumpah, lepas second time buat terus tuang atas acuan, bijak2! hehe..
ReplyDeleteSalam Che Sue...sedapnya tart ni...dapat seketul dua buat minum petang sedap ni...
ReplyDeletecunnye tart ni..nak makan pun syg..he3..mesti sdp..
ReplyDelete