Diolah oleh MaDiHaA a.k.a Ratna
(saiz loyang ialah 9" x 9")
Bahan2
2 cawan Oats (kali ni MaDiHaA guna ‘Nature Ten Whole Grains Cereals’) 1 cawan oat biasa je
1 cawan Corn flakes 2 cawan
1 ½ cawan Puffed rice (resepi asal guna ½ cawan je) bubble rice
2 sudu besar Badam cincang (non stock.. MaDiHaA ganti pumpkin seed) cheq sue pun
2 sudu besar Walnut cincang cheq sue guna pistachio
2 sudu besar Raisins
¾ cawan madu (resepi asal 1 cawan)
½ cawan Brown sugar (MaDiHaA kurangkan sikit)
4 sudu besar butter
Cara menyediakan
1. Sediakan loyang yang sesuai. Alas dengan baking paper dengan ukuran lebih panjang sedikit dari loyang supaya mudah nak angkat bars. Baking paper tadi beruskan dengan butter. Sediakan sehelai lagi baking paper yang disapu butter untuk lapisan atas.
2. Panaskan oven 160C. Masukkan oats, corn flakes, puffed rice, badam cincang & walnuts dalam satu tray besar & ratakan. Panggang lebih kurang 10 minit supaya bahan2 tersebut rangup. (kalau tray kecil.. bahagikan kepada dua bahagian) Dalam masa 5 minit buka oven & kacau2 atau balik2 kekacang atau bahan2 tadi supaya ia rangup sekata. Ketepikan & biarkan ia sejuk.
3. Dalam periuk besar yang sesuai.. (guna periuk bertangkai lebih mudah) cairkan butter dengan api perlahan. Masukkan gula perang & madu & kacau rata dengan api sederhana pula. Biarkan hingga gula cair & campuran tadi berbuih. Padamkan api bila nampak campuran seakan pekat sedikit.
4. Segera masukkan bahan2 yang dipanggang tadi serta kismis & dengan kadar segera kacau sehingga benar2 rata. Pastikan setiap bahan bersalut dengan sirap madu yang dimasak tadi dengan rata.
5. Tuangkan di dalam loyang yang disediakan tadi & ratakan sambil menekan2 dengan senduk kayu supaya padat. Biarkan bancuhan benar2 sama rata & padat supaya mendapat bars yang sama tebal & tidak pecah2 semasa dipotong. Lapikkan lapisan atas bars dengan baking paper yang satu lagi & gunakan rolling pin yg kecil (atau guna je apa2 botol yg sesuai mcm botol nescafe ker) & roll rata2 atas baking paper tadi supaya permukaan bars elok rata. Tarik semula baking paper bahagian atas & biarkan ia sejuk sebentar.
6. Keluarkan bars yang telah sejuk dengan cara menarik baking paper yg berlebih tadi & letakkan di atas papan pemotong. Potong bars kepada kepingan-kepingan kecil dengan pisau tajam dengan cara menekan dari atas. (bukan dengan cara menggergaji ye!) Potong ikut saiz kegemaran & sedia untuk dihidangkan.
7. Simpan Granola Bars dalam bekas kedap udara. Boleh juga dibungkus satu2 secara individu supaya mudah nak dibawa ke mana2 untuk snek bekalan.
Salam kak sue! alaaaaaaaa... nak buat mcm mana nak carik bubble rice tu kat sini? ada pun sume dah dibentuk jadi makanan dia org ehehe... mmg nmpk sedap niii
ReplyDeleteBoleh jual kat sekolah anak kakak nie. Mesti anak-anak suka...
ReplyDeleteAssalamualaikum Sue,
ReplyDeletesedap ni buat kudap-kudap.. tak tersedar makan berketul2!
mcm2 versi granola bars dh tun jumpa. dlm buku resepi tun pun byk. x sempat nk menerai semua. hntr seketul dua wat rasa lah..
ReplyDeletewahh menarik la sis..tgh xde selera ni elok juga bikin kudap2 nih..thx ya sis.
ReplyDeletesalam singgah, salam ukhwah :)
Salam..ohhh sedap ni buat kudap-kudapan dalam perjalanan....
ReplyDelete