Friday, April 13, 2012

Monkey Bread ~ Sedaaaaaaaaaaaaaaaap, Tak Seseram Namanya


 
 
Macam kurang sopan aje kan nama monkey bread tu
He he he, tak sesuai sungguh
Entah di mana ke'monkey'an nya tu pun tak tahu
Tapi xpelah, dah keluar dengan surat beranak nama tu
Kita ikut aje, i follow
Mula2 tengok Ika buat roti ni tak berapa nak faham tentang bentuknya
So cheq sue pun susun aje dalam loyang kek sifon tu
Bila dah masak bentuknya macam roti biasa
Bila cheq sue tengok di  blog Pook tu barulah ada idea
Rupa2nya doh roti yang dah siap di salut dengan walnut dan telur putih tu ditindah-tindankan dalam acuan
Saiznya pulak cheq sue rasa tak sama besar




 
MB ni memang sangat lembut tau
Kalau dibandingkan dengan CPAB, rasanya tak berapa manis
Dua2 pun sedap, cuma ada la lebih kurang tu masing-masing
Masa cheq sue buat ni tak dan nak ambil gambar masa baru masak sebab kamera xde
* Sbb tu gambar macam kelabu asap sikit sebab ambil gambar malam
Bila dah makan, tinggal dua ni aje yang boleh di evidenskan
Makan ramai2 time panas2 tu memang aduhhhhh macam makan kapas
Lembut, ringan dan penuh perisa
Cheq sue guna BM je untuk uli
 Kerja senang-senang ajelah sebab dah ada kemudahan
^_^
Pada sape yang belum buat tu sila2 la studi resepinya
Serius tau cakap, rugi kalau tak cuba
Tq Ika kerana menterjemah ke bahasa yang lebih mudah difahami... he he he
Wassalam...




 
MONKEY BREAD
Source : POOK san DAILYDELICIOUS
Sumber & Terjemahan : Ika ARAH

Ingredients :
(Makes 1 (18cm tube pan) )
240g Bread flour (240g Tepung Roti atau gandum pun ok)
60g Cake flour (60g Tepung Kek)
5g Instant yeast ( 5g Serbuk Yis)
20g Granulated sugar (20g Gula)
4g Salt (4g Garam)
1 Egg yolk (1 biji kuning telur) cheq sue guna sebiji telur
175g Water (175g Air)
20g Butter (20g Mentega)

40g melted butter (40g Butter di cairkan)
40g Walnut (40g Kacang Walnut) cheq sue guna kacang pistachio
70g Light brown sugar (70g Gula Perang light>>yg ni kita gunakan gula perang biasa)
1 Egg white (1 biji Telur putih)


Method : Cara-cara
Mix together egg yolk and water.  
(Campurkan bersama kuning telur dan air)
Put the flours, sugar and yeast in a bowl, whisk to combine, add and salt whisk again. Pour the egg and water mixture into the bowl. 
(Masukkan tepung, gula dan yis kedalam mangkuk)
Use large spoon (or pastry scraper) to mix everything together, and knead briefly to bring all the ingredients together (add more water if the dough's too dry).  
( Dengan Menggunakan senduk atau whisk, kacau adunan tepung tadi sehingga sebati, kemudian masukkan garam dan gaul sebati sekali lagi. Masukkan campuran air dgn kuning telur tadi sedikit2 ke dalam adunan tepung tadi dan sehingga boleh menguli, tambahkan air jika adunan terlalu kering)
Take the dough out of the bowl and knead 
(Keluarkan doh dr dlm mangkuk dan menguli kembali di atas papan pencanai atau meja yg dah dibersihkan terlebih dahulu dan mula menguli kembali), you will see the dough will be elastic after about 2 minutes.(Utk proses ini, anda akan lihat doh akn menjadi elastic dlm masa 2 minit)>>yg ni mmg betul :D
Add the butter and knead by using the heel of your hands to compress and push the dough away from you, then fold it back over itself. Give the dough a little turn and repeat. Put the weight of your body into the motion and get into a rhythm. Keep folding over and compressing the dough. 
(Tambahkan mentega, gunakan belakang tapak tgn utk memampatkan dan tolak doh tadi sehingga doh betul2 elastik, licin dan berkilat)
Knead for 10-15 minutes or until the dough is soft, pliable, smooth and slightly shiny, almost satiny.
 (Sambung menguli sehingga 10-15 minit lagi utk mendapatkan doh yg betul2 lembut dan elastik)
See how to knead bread, here. 
(boleh lihat step by step menguli doh tadi kat blog dailydelicious)
Put the dough into a light buttered bowl. Let the dough rise in a warm place until double in size (can be 1 hour or 1 hour and a half check often depend on the temperature). 
(Letakkan doh yg telah di uli tadi ke dlm mangkuk yang telah disapukan mentega terlebih dahulu. Tutup dgn cling wrap di tempat yg hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam bergantung keadaan suhu luar)
Preheat the oven to 150°C.
( Panaskan oven dgn suhu 150c)
Roast the walnut for 10minutes, until fragrance, let it cool. 
(Bakar kacang walnut tadi selama 10 minit sehingga naik bau dan biarkan sejuk)
Put the nut and light brown sugar into the food processor and process until powdery.
(Masukkan walnut dan gula perang tadi ke dalam food processer atau blender kering dan prosess sehingga hancur)

Preheat the oven to 180°C.  
(Panaskan Oven dgn suhu 180c)
Butter the tube pan (if you have the one with removable bottom will make your life easier).
(Sapukan butter pada pada keseluruhan tube pan atau apa2 loyang yg sesuwai. Seelok eloknyer boleh gunakan loyang yg boleh terpisang antara lantai dan bdannya>>tak tahu nak sebut apa ehehe)
Take the dough out of the bowl, deflate by touch it lightly.(Keluarkan doh yg telah naik tadi dan keluarkan angin dgn menekan doh tadi dgn perlahan menggunakan tgn)
Cut the dough into 30 pieces (they will be small) roll into balls.  
(Canaikan doh tadi atau timbang dan buatkan bulat2 kecil, buat sehingga habis)
Dip the ball into melted butter, nut mixture and egg white. 
 (Masukkan doh yg telah dibulat bulatkan tadi kedalam 1. Mentega yg dicairkan 2. Campuran gula perang dan walnut yg telah di prosess td 3. Putih telur)
Then place them in prepared pan. 
( Masukkan doh bulat2 tadi yg telah dileupkan kedalam tube pan yg telah disapukan mentega terlebih dahulu, ulang sehingga doh bulat2 tadi habis di celup)
Let the dough rise until almost double in size, about 40-50 minutes 
(Biarkan doh naik kembali lebih kurang 40-50min)
When the dough ready, put into the oven and bake for 30-35 minutes. If the top of the bread is too brown before the bread is done, cover it with an aluminium foil. 
(Apabila doh telah naik, letak di dalam oven yg telah dipanaskan tadi dan bakar sehingga 30-35min bergantung dgn suhu oven masing2 sehingga masak, jika bhgn atas roti telah perang tetiba waktu memasak belum selesai boleh tutupkan bhgn atas dgn alumunium foil utk mengelakkan roti hangus)
Let the rest in the pan for 10-15 minutes, then remove from the pan and let it cool on a wire rack. 
(Keluarkan roti tadi dan biarkan sejuk lebih kurang 10-15min kemudian boleh keluarkan roti tadi dan letak di atas rack)
Or, serve piping hot from the oven, it will be fun to eat ^^.
(atau boleh hidangkan panas2 dr oven, selamat mencuba!)


7 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam pagi cheq sue :)

wah2x dah sampai dapur ini pun!!! mama jgk yg ketgglan blm buat lagi...

tun_telani said...

wah! dh bermonkey jugak. tun mula2 tgk2 kat foodnetwork mmg terliur. nmpk sticky2 gitu. nk buat x terbuat2, selalu lupa nk beli cake flour tu. blh je guna tepung gandum kan, tp nk rasa jugak resepi asal dulu b4 alter2 tukar tepung yg lg senang dpt ni. hihi

IeRA said...

Salam Cheq Su..

Rajinnya dia

ogyep yummy mellow said...

Wah Cheq Su... menkey bread juga... sana-sini blogger buat monkey bread... Ada Cik Orkid lagi... Kelas Kau Maria...

Cendana Kasih said...

salam...kita datang bawak pisang utk dimakan oleh monkey tu..eh, monkey bread...hehehe.... sedap kan....

Acik Erna said...

cheq su..tajuk tu yang tak boleh than tu

Nieza said...

wahh cheq su pun dah buat..bestkan roti monkey ni..nama yg special tu yg buatkan saya teruja nk buat juga hari tu..:)