How to Cook Fresh Pumpkin
Quick n3...Lappy xde kat rumah, dok dengan adikRasa patah tangan jugak sekejapXpelah, jangan marah tau kalau xdan nak BWAmpon ye! Pagi ni nak kongsikan camana nak masak dan simpan labuMemang dendam sangat dengan labu kuning niDah lama dok nanti, dok tungguMember bagi separuh, so cheq sue masak macam yang dikongsi oleh Tun TelaniKat bawah ni ada hasil dan cara-caranyaHarap2 dapat la disimpan 2 3 hari sebelum keluar hasilRoti, donat, bingka, kek....Berderet resepi labu dok tunggu Alih-alih peram aje lam peti ais tu, camana?..T_T..Harap2 pasni dapat la rasaTQ Tun share tips & resepi niBerguna sangatWassalam...
HOW TO COOK FRESH PUMPKINSource : Hubpages
Source : Tun_telani
Labu di belah dua. korek keluar biji labu.
Telangkupkan labu atas loyang, dan masukkan sedikit air (anggaran dlm 1/2 inch) <- supaya labu tak kering masa bakar.
Bakar 200 C selama lbh kurang 45 minit. lepas 40 minit tu cucuk2 kulit labu dan garfu, kalau dh lembut maknanya dh masak.
Korek keluar isi labu dgn sudu dan lecekkan. tun guna garfu je utk lecek sbb dh lembut sgt, xyah blend segala bagai. cheq sue x lecek pun, skopkan dengan sudu gitu aje sebab labu ni jenis yang lembut punya
Dh sejuk blh simpan dlm bekas kecik dlm freezer. Nnti senang nk guna wat kuih =)
Selamat pagi Cheq Sue,
ReplyDeleteterima kasih kongsi info.
kak sue..... tun dh lama x melabu. lepas bertubi2 menghabiskan labu 4kilo ug kak hasue bg thn lepas, blm ada stok baru lagi. hehe... mmg senang bila dh purikan labu nih. 4bulan tahan dlm fridge ^^
ReplyDeletelama dah tak beli labu...
ReplyDeletesedappnya tengokkkkkk.......