Bahan-bahan (1 biji kek)
Tepong super fine - 150 gram (1 ½ cawan)
Gula kastor - 150 gram (3/4 – 1 cawan)
Telor - 5 biji telor A
Ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
Air daun pandan - 80 ml
Minyak / mentega cair -80 ml
Pes pandan - 5 ml / 1sudu teh
Serbuk penaik - 5 ml /1 sudu teh
Sedikit pewarna hijau (opt)
Cara-cara
Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun) saya guna no 5
Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8", griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180'C api atas bawah
Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek mendap
morning kak sue ^^
ReplyDeletebila la tun nk wat kek span n cipon nih. ooo.. kene sisip awal2 tepi dia tu ye. baru tun tahu. tq
akak jugak tak try kek span ni
ReplyDeleteTq cheq sue utk tips2 tuh..KEK cipon n span seriau nak try takut xmnjadi,huhu..
ReplyDelete