PULUT PANGGANG
Resepi : KAK UMIE E MyR
Resepi : KAK UMIE E MyR
Sumber : Ika Bangkok
Bahan-bahan ( 15 batang )
4 cawan beras pulut
4 cawan santan
garam secukup masin
serunding daging secukupnya (lebih kurang dalam 1 mangkok)
beberapa helai daun pandan
daun pisang secukupnya ( dalam 4 keping lebar pelepah pisang)
Cara-cara
cuci beras pulut dengan air suam
masukkan santan+garam+daun pandan
tutup dan masukkan dalam microwave - tekan kat 'rice' atau set sekitar 15mins (kacau setiap 5 mins supaya pulut masak rata)>> yg ni kita kukus mcm biasa
bersihkan daun pisang dan layur atas api kemudia potong panjang 10inci dan lebar 5inci. Setelah itu ambil sehelai dan sapukan sedikit margerin di atasnya
ambil 2 sudu besar pulut dan letak atas daun pisang
ambil 1-2 sudu makan serunding daging dang letak di tengah2 pulut tadi
tutup inti serunding daging dengan temukan kedua2 hujung pulut supaya tertutup
gulungkan daun pisang dengan rapi serta padat dan pinkan dengan lidi dihujungnya
letak atas api dan balik2kan hingga garing>> yg ni kita bakar
makan masa panas-panas... best!
Salam kak sue! kita dtg nak ngendeng 2 ketul :D terasa2 dia punyer pulut yg bhgn keras2 dia tu sbb kita suke bakar garing2 hihihi...
ReplyDeletesalam ...sdp tu yg garing2...akk suka yg minyak2 sikit dan x kering sangat...apa pun kalau dpt mmg habis punya...hehe
ReplyDeletenampak padat, kemas aje pulutnya tu...nani suke yang macam tu..setengah orang buat berderai aje pulutnya..
ReplyDeletenampak padat, kemas aje pulutnya tu...nani suke yang macam tu..setengah orang buat berderai aje pulutnya..
ReplyDeleteantara menu peberet kat umah ni..semalam pun mkn nim gak..tp x amik gmbr lak..hee..
ReplyDelete