Saturday, April 14, 2012

Telur Rebus Berkuah Kismis


 
 
Semalam, Jumaat (12 April 2012) kami membuat pot luck kat sekolah
Dah lama jugak tak makan-makan camtu
Bila ada yang buat cadangan, masing2 bersetuju
Cheq sue menyediakan 2 jenis masakan iaitu telur rebus berkuah kismis ni dan juga teresek jantung pisang
Kebetulan ada member sponser telur 10 biji, jantung pisang pun ada
Memang no problemlah
Sebab cheq sue masak petang, tak dan nak bergambar lelawa
Pagi2 dekat sekolah tu cheq sue sempat snap 2 keping, member gelak aje nengoknya
Ok jugak sesekali makan telur rebus berkuah gini
Tu yang licin 10 biji telur tu...
TQ Kak DJ berkongsi resepi ni
Kawan2 yang xde idea masak tu boleh la cuba yang ni pulak
Wassalam...
 





 
TELUR REBUS BERKUAH KISMIS

Bahan-bahan :
5 biji telur rebus (dibelah dua)
3 biji bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 labu bawang besar (dihiris)
1/2 sudu makan rempah beriani (rempah kurma pun ok) cheq sue guna rempah kurma
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu makan puri tomato cheq sue ganti dengan tomati masak parut
1 sudu kecil sos tiram
1 sudu makan sos cili
sedikit hirisan daun ketumbar/daun sup
2 sudu makan kismis (prune atau buah kurma pun boleh)
1 batang kulit kayu manis
sedikit air dan susu cair cheq sue letak santan lebih sikit, supaya berkuah
sedikit minyak sapi/minyak masak
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
Bancuhkan rempah beriani bersama serbuk cili dengan sedikit air. Ketepikan.
Panaskan minyak sapi/minyak masak secukupnya di dalam periuk/kuali. Tumis kayu manis, bawang merah, bawang putih dan bawang besar hingga terbit bau.
Masukkan bancuhan rempah beriani tadi dan diikuti puri tomato. Tumis hingga pecah minyak.
Masukkan sos tiram, sos cili, air dan susu cair(optional) secukupnya. Apabila sudah mendidih, masukkan kismis, daun ketumbar/daun sup, garam dan gula secukup rasa. Gaul-gaulkan sebati.
Setelah masak, siramkan kuah ke atas telur rebus tadi. Hidangkan.

6 comments:

izahdaut said...

mmg best sangat lauk ni. saya pernah buat gantikan kismis ngan kurma sebb tak cukup kismis time tu. mabeless

Acik Erna said...

cheq sue.terima kasih bagi idea ni.acik nak guna kismis yang masam2 sikit tu..mesti sedap ni..dirumah acik ni semuanya peminat telur..

Amie said...

Assalamualaikum Cheq Sue,
bila baca bahan-bahan yang digunakan, memang terbayang kelazatannya menu telur ini. Tq share resepi ye Sue.

Nur-nba said...

Teringin nak cuba menu.. Nampak menarik dan unik!

anymz said...

akak pernah try resepi DJ..mmg sedap kan cheq sue?..^_^

Nuwairani Ismail said...

kite kalo menu telur rebus ni selalunya buat masak sambal je...lenkali leh try versi ni pulak