Sumber : Puan Munira, Puan Shasha Rahmat & Puan Sha Hafizi
Bahan-bahan : Loyang 22cm/25cm
(A)-Gula Hangus
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)
(B) - Bahagian Atas
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)
(C) - Lapisan Kek
140 gm tepung gandum *Ayak bersama baking powder
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak msk
2 sudu besar susu pekat manis (Ana tambah)
D) Merinque
6 bj putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
Cara-cara :
Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye..
Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
Pukul bahan (C) *Campurkan semua sekali & pukul guna senduk je..ketepikan.
Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh...(meringue)
Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..
masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
Bakar cara double boiling (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)
Jika tak pasti keremel dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,
Bila masak angkat & rehatkan 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
Sedap dimakan sejuk.
rajinnya buat kek karemel...
ReplyDeletenampak pun cantikkkk...
meh sepotong...
Betul tu Mas..rajin Cheq Sue buat kek karamel...entah bila la gue rajin nak buat..hehe..
ReplyDeletenani dah lama tak buat kek ni...tapi nk try test kek coklat karamel dulu.
ReplyDeleteahai...menggodanya kek karamel itu... nak rasa ckit....heeee
ReplyDeletebetul tu cheq sue, kek ni kena betul2 study br blh buat n menjadi...dah lama xbuat kek ni..
ReplyDeletecantik gebu kek karamel tu... lama dah tak buat... nampak sedap pula
ReplyDeleteSya kurang fhm.....Bakar cara double boiling (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)....
ReplyDeletecantik akak belum ada keberanian nak buat
ReplyDeleteSalam Cheq Sue.sedapnya nengok kek puding karamel ni.teringin nak buat lagi tp asyik tertangguh....
ReplyDeletewow.. chantik nye kek..tu lom lagi dapat rasa tu.. nak masak sendiri belum tentu menjadi hihi..
ReplyDeletesalam cheq sue,terliur akak tgk karamel topping atas tu...sedapnyaaaa...dah lama tak buat kek karamel..hujung minggu ni cuti panjang,rasa2nya nak buat jugaklah..:)
ReplyDeleteSalam Cheqsu..rajin nye..cikwan tak pernah cuba buat lagi..tak berani.. takut tak jadi..
ReplyDeletetapi tgk yang cheqsu buat tu elok je.. nanti cikwan nak cuba la.. =)
Aduhai lame x mengekek..sedapnye klo dpt sepotong...;-)
ReplyDeletesalam..lama tak buat kek nie,
ReplyDeleteklu buat sah2 sy sorang yg rajin buka peti ais..
aslmkum cheq sue.. apa kbr.. bila tgok kek ni.. trasa pulak nk buat.. dasyat tul bila dpt BW ni..
ReplyDeleteAssalamualaikum cheq sue...
ReplyDeletewah kek karamel mmg sedaap ... cantik kejadian kek karamel yg cheq sue buat tu...