Modified dari ANZAC biscuits, from The Essential Book of Baking, terbitan Murdoch Books
Sumber : Zack Zachoes
Bahan:
1/2C tepung gandum
1/2C quaker oats
1/2C nestum ganti dengan sunflower seed
1/3C gula perang (boleh dikurangkan kpd 1/4C)
1/4C white choc chips - cheq sue guna choc chips
60g butter
1/4C butterscotch sauce - resepi di sini
1/4st soda bikarbonat + 1sb air mendidih
Cara:
1. Campurkan tepung gandum, quaker oats, gula perang, white choc chips, dan nestum dalam satu bekas. Ketepikan.
2. Dalam bekas tahan panas, campurkan butterscotch sauce dan butter dan cairkan secara double boiler atau guna microwave oven.
3. Campurkan soda bikarbonat dalam 1sb air mendidih, dan tuangkan ke dalam adunan butterscotch. Gaul rata. Tuangkan adunan ini ke dalam campuran tepung. Gaul guna sudu/senduk hingga sebati.
4. Bulat-bulatkan adunan sebesar 1sb dan tekan sikit atas tray yang dialas baking paper.
5. Bakar pada suhu 170C, 15-20 minit atau hingga bawah dan keliling biskut kelihatan perang. Biarkan 2-3 minit atas tray sebelum disejukkan sepenuhnya atas redai.
Note:
- Adunan ni saya tambah dalam 1sb lg butterscotch sauce, baru dohnya boleh dibentukkan bulat-bulat.
- Jarakkan antara biskut lebih kurang 1.5inci.
- Resepi asal tak guna nestum dan butterscotch, tapi dessicated coconut dan golden syrup.
- Biskutnya rangup dan tak sesuai untuk orang yang giginya rapuh (tapi bila makan tak hengat dunia ;p)
- Boleh guna butterscotch sauce yang siap dibeli, tapi mungkin kena adjust kemanisan dan tambah/tolak cecair.
SAlam....
ReplyDeleteKalau anak2 tgk ni kejap je lesap...
tingin sangat nk buat sekut ni...tp malas nk buat sos tu...ermmm...jamu mata jer la dulu :(
ReplyDeletesos dah siap buat...kukisnya tak tahulah bila pulak nak buat...huhuh
ReplyDeletechiksu...nak order sebalang :))
ReplyDeleteAssalam sue, kalo akk buat ni, confirm tak sempat masuk balang ni
ReplyDeleteAssalamualaikum cheq sue..
ReplyDeletemmg cookies mcm nie jadi kegemaran anak2 akak... nampak sedap sgt cookies tu cheq sue...