Friday, February 24, 2012

ANZAC Butterscotch Cookies


 
 
Dah buat sos butterscotch, kena la buat kukisnya pulak
Kalau tak sayang dibiarkan membazir
Nasib baiklah sos tu sikit aje dapat
Buat kukis ni, ada lebih sikit boleh buat roti
 
Menurut Zack, Resepi ni diolah dari biskut ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps)
Al-kisahnya zaman tu tengah berperang, isteri soldiers ni bekalkan biskut ni sebab ia tahan lama dan murah
* Memang tahan lama pun, jatuh ke lantai gerenti tak pecah... Serius!
 
Cuma cheq sue perasan tiap kali buat kukis
Mesti adunannya tak meleper
Kalau letak gitu aje atas dulang pembakar, memang statik je bentuknya
Sebab tu la cheq sue selalu penyekkan dengan garfu

Untuk kukis ni, memang agak crunchy sikit
Lagi lama dibakar, lagi crunchy sebab ada caramel dalam tu
Satu adunan ni tak dapat banyak sangat
2 3 kali makan aje..
Idok le pulok cheq sue bilang berapa biji dapatnya tu
:)

Kalau sapa yang nak tambah koleksi kukis, atau buat untuk kudap-kudapan
Boleh la cuba biskut ni
TQ Zack
Wassalam...







 ANZAC BUTTERSCOTCH COOKIES
Modified dari ANZAC biscuits, from The Essential Book of Baking, terbitan Murdoch Books
Sumber : Zack Zachoes

Bahan:
1/2C tepung gandum
1/2C quaker oats
1/2C nestum ganti dengan sunflower seed
1/3C gula perang (boleh dikurangkan kpd 1/4C)
1/4C white choc chips - cheq sue guna choc chips
60g butter
1/4C butterscotch sauce - resepi di sini
1/4st soda bikarbonat + 1sb air mendidih


Cara:
1. Campurkan tepung gandum, quaker oats, gula perang, white choc chips, dan nestum dalam satu bekas. Ketepikan.
2. Dalam bekas tahan panas, campurkan butterscotch sauce dan butter dan cairkan secara double boiler atau guna microwave oven.
3. Campurkan soda bikarbonat dalam 1sb air mendidih, dan tuangkan ke dalam adunan butterscotch. Gaul rata. Tuangkan adunan ini ke dalam campuran tepung. Gaul guna sudu/senduk hingga sebati.
4. Bulat-bulatkan adunan sebesar 1sb dan tekan sikit atas tray yang dialas baking paper.
5. Bakar pada suhu 170C, 15-20 minit atau hingga bawah dan keliling biskut kelihatan perang. Biarkan 2-3 minit atas tray sebelum disejukkan sepenuhnya atas redai.


Note:
- Adunan ni saya tambah dalam 1sb lg butterscotch sauce, baru dohnya boleh dibentukkan bulat-bulat.
- Jarakkan antara biskut lebih kurang 1.5inci.
- Resepi asal tak guna nestum dan butterscotch, tapi dessicated coconut dan golden syrup.
- Biskutnya rangup dan tak sesuai untuk orang yang giginya rapuh (tapi bila makan tak hengat dunia ;p)
- Boleh guna butterscotch sauce yang siap dibeli, tapi mungkin kena adjust kemanisan dan tambah/tolak cecair. 

6 comments:

IeRA said...

SAlam....

Kalau anak2 tgk ni kejap je lesap...

Cendana Kasih said...

tingin sangat nk buat sekut ni...tp malas nk buat sos tu...ermmm...jamu mata jer la dulu :(

nuwairani ismail said...

sos dah siap buat...kukisnya tak tahulah bila pulak nak buat...huhuh

kasihredha said...

chiksu...nak order sebalang :))

EmbunRosaliza said...

Assalam sue, kalo akk buat ni, confirm tak sempat masuk balang ni

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum cheq sue..
mmg cookies mcm nie jadi kegemaran anak2 akak... nampak sedap sgt cookies tu cheq sue...