Bahan-bahan (50 keping, lebih kurang)
125 g mentega (1/2 buku)
45 g gula icing (1/3 cwn)
140 g tepung Top/gandum* (1 1/4 cwn) gandum
1/4 sk baking powder* - (*ayak bersama)
1/2 sk butter oil atau 1 sk esen vanilla esen vanila
choc chips atau kismis - utk hiasan xde
gula halus - utk tabur (opt) pun xde
Cara-cara
Putar mentega dan gula icing hingga berkrim.Masukkan butter oil atau esen vanilla dan akhir masukkan campuran tepung Top/gandum dan pukul sebati.
Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam.Masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar.Hias dengan choc chip atau kismis.
Bakar pada suhu 150'C selama 15 min atau hingga perang.Taburkan gula halus diatas kukis jika suka dan sejukkan.
Bentuk kukis boleh dipelbagaikan ikut suka.
dah pernah try resepi kak fisa ni...kite punye la lembik betol.huhuh
ReplyDeletekak sue.. tun suka makan niiii.. mmg kalau beli mahal betol.. buat sendiri sgt berbaloi2.
ReplyDeletesalam cheqsue..nmpak sedap DBC ni.. sedap makan ngonyel2 sambil tgk tv kan :)macam nak raye pulak.eheheh
ReplyDeleteslm sue....baru sempat terjah sini....curi2 msa sikit....rajin c.sue mengukis yer..mintak sikit
ReplyDeleteSalam sue...
ReplyDeletenak rasa sikit