BAHULU GULA MELAKA
Resepi : Kak Fida @ MyR
Bahan-bahan ( 22 keping )
2 biji telur - grade A
125 g gula melaka cheq sue ganti dengan soft brown sugar
125 g tepung gandum
1/4 sk baking powder
1 sk esen vanilla (opt) cheq sue masukkan
Cara-cara
Racik gula melaka hingga halus. Buang kekotoran pada gula melaka jika ada.Tepung dan baking powder diayak bersama.
Pukul telur bersama gula melaka hingga kembang.Masukkan esen jika suka dan pukul terus.
Masukkan campuran tepung gandum dan gaul kaedah kaup balik hingga sebati.
Sapu acuan bahulu dgn sedikit mentega atau minyak dan panaskan sebentar.Bubuh adunan bahulu hingga habis dan bakar hingga masak pd suhu 180'C. cheq sue bakar dalam 10 minit je... bergantung pada oven memasing tau
Keluarkan bahulu dari acuan dan sejukkan.Siap untuk disajikan.
salam menarik ni leh buat utk minum ptg
ReplyDeleterajinnyer wat bauhul. tun kalau kuih2 tradisional ni biasanya tun pandai makan je.. buatnyer xpernah. hihi
ReplyDeleteAssalam sue, bestnya dah pandai buat buah ulu sendiri heheh, akk belum cuba buat lagi baulu, takut tak jadi, sbb org kata susah nak buat, jd akk pun x cuba gak lah hehe
ReplyDeleteRajinnya CS. Dulu masa ada arwah selalu le tolong dia buat bahulu ni tapi sekarang kalau nak makan beli je la.
ReplyDeleteSalam Sue...
ReplyDeleteDah lama nak try tapi mcm tak yakin je. Acuan bahulu lu sama ke dgn acuan kuih cara?
sedap nmpak bahulu ni.gebus :)
ReplyDelete